петък, 23 юни 2023 г.

Икона на Свети Меркурий от Цезарово сечение Джон ал-Армани, 18 век

 Никола Бенин



Църквата на Дева Мария, известна още като Преселената църква - коптски район, Кайро
Според преданието рожденото му име било Филопатер (или Филопатир), тоест на гръцки „този, който обича баща си“, а последният, наречен Ярес, бил скитски офицер от римската армия.
Малко истински факти са известни за историческия характер. Родното му място, Кападокия, традиционно е идентифицирано като град Ескентос, но никоя местност, носеща това име, никога не е била в списъка. Вероятно това име произлиза от неправилно изкривяване на транскрипцията от Скандос, което някои автори казват, че е било древното име на днешния град Невчехир.
Видението на Свети Василий за смъртта на император Жулиен от копието на Свети Меркурий.
Многото разкази за мъченичеството в Кападокия, като тази за Свети Меркурий, не са плод на случайността в началото на 3 век, когато Римската империя се бори срещу християнството в източната си част. Кесария Кападокия е известна като люлката на християнството в региона. В този век, предхождащ първия съвет в Ница и епохата на Свети Василий Цезар, всички разкази относно Свети Меркурий се отнасят до тъмен период, без надеждни източници и изглеждат до голяма степен легендарни Според широко разпространеният мит, Меркурий от Кесария, римски войник наскоро приел християнството, би се бил героично заедно с римския император Дайс във война срещу готите и бил награден от императора за смелостта си. Но след като впоследствие отказва да участва в езическите жертвоприношения по време на преследването на Деце, той щял да бъде изпратен в Кесария, за да бъде обезглавен.
Местоположението на гробницата му е неизвестно, а името му на арабски е Абу Сифин, което означава „собственикът на два меча“, като се отнася до втори меч, който му е даден от Архангел Михаил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар