четвъртък, 15 юни 2023 г.

Сеговия - един от най-добре запазените исторически градове в Кастилия

 Никола Бенин







С фантастичен набор от паметници от римско, средновековно и ренесансово време, Сеговия е един от най-добре запазените исторически градове в Кастилия. Неговите очарователни средновековни улици и площади са осеяни с романски църкви, готически частни домове и ренесансови дворци.
Римският акведукт - най-добре запазеният пример от този тип. 

Докато се придвижваме към замъка, известен като Алказар, ще се натъкнем на късни готически дворци и площади, ще минем покрай средновековния склад за зърно в града и ще научим за бурните отношения на Сеговия с испанската корона, довели до унищожаването на катедрала и основата на сегашната. Последната голяма готическа катедрала, построена в Европа, тя съхранява триптих от Амброзиус Бенсън и важна колекция от фламандски гоблени, както и барокови олтари. Когато стигнем до външната страна на Алказар, неговата фантастична реконструкция предоставя възможност за обсъждане на романтичния възглед за Средновековието и проблемите на опазването, докато неговият завладяващ изглед към равнината отдолу включва църква на тамплиерите и два важни манастира.

Някога Сеговия е била седалище на кралския двор. Исторически е свързан с Изабела, католическия монарх, който, заедно със съпруга си Фердинанд Арагонски, спонсорира експедицията на Христофор Колумб в Индия, както и създаването на Инквизицията. Именно в този град тя беше коронясана за кралица на Кастилия, а също и където беше разположена централата на инквизицията.

След кратка почивка, за да се насладим на гледките, ще се върнем обратно през еврейския квартал. Маршрутът включва спирка в църквата Корпус Кристи, превърнатата главна синагога. След това ще оценим повторното използване на религиозни и светски сгради, докато се разхождаме из затворения някога еврейски квартал. 
Ако времето позволява, можете да посетите манастира Clarissan от 15-ти век на Св. Антонио ел Реал, който се отличава със спиращи дъха резбовани дървени и позлатени тавани Mudejar, произведени от мюсюлмански занаятчии. Като алтернатива можем да посетим църквата Сан Хусто от 12-ти век и да обсъдим нейните романски фрески и резбовани декорации.

След обиколката можете свободно да се разхождате из града и може би да опитате местния кулинарен специалитет, печено прасенце сукалче. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар