сряда, 9 ноември 2022 г.

Ресторант "Фишер" в Русчук

 Илияна Бенина, Магдалина Бенина, Никола Бенин






"През 1912 г. софиянци наемат известния русенски ресторант "Фишер" на братя Йонкови, който се намирал до днешната Дирекция "Териториално и селищно устройство" на Общината и го преустройват в кино "Аполо" - клон на "Модерен театър" - София. По-късно то преминава в собствена сграда на отсрещната страна на улицата (днес "Ол. Панов").

През 1880 г. чешкият музикант Йозеф Фишер пристига в Русе, заедно със семейството си и отваря ресторант бирария с името “Фишер” в тогавашната махала “Голям Варош”.

В бирарията често свирел струнен оркестър и се организирали различни празненства, което било и причината за негодувания от страна на живущите в района.

Историята гласи, че софийски предприемачи искали да си партнират с кино “Модерен театър”, но основателите му братя Цанкови отказват. Така през 1912 г, сградата на Йозеф Фишер бива закупена, за да се основе в нея второто за града кино “Аполо”. Филмите в него идвали директно от София, където предприемачите имали друг киносалон.

До 2009 г. сградата просъществува като кино, макар и да е търпяла конструктивни преустройства и смяна на собственост. Киносалоните помещаващи се в нея са носили имената “Максим Горки” и “Роял”, като последното е името, с което русенци разпознават сградата и днес.

През 2009 г. сградата придобива съвременния си вид, като старата постройка е съборена и на нейно място е издигнат настоящият търговски комплекс “Роял”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар