четвъртък, 9 септември 2021 г.

Как сър Уолтър Роли падна от благодатта

 Никола Бенин


На 29 октомври 1618 г. големият изследовател и авантюрист сър Уолтър Роли е обезглавен по заповед на английския крал Джеймс I. Известен с това, че е един от първите, които популяризират тютюна, донесен от американските му приключения, Роли остави малка торбичка с нещата в килията си с надпис „Това беше моят спътник в това най -нещастното време“. Той срещна смъртта си с изключителна смелост, призовавайки палача „удари човек, удари!“

Роли се бие с протестантските хугеноти във Франция

Роден е в Девон през 1554 г. (или вероятно 1552 г.). Приключенията на Роли започват рано, когато той доброволно се бие с протестантските хугеноти в религиозна гражданска война във Франция на едва 15 -годишна възраст.

Той се завръща няколко години по-късно и след като отхвърля дипломирането  си в Оксфорд, за пореден път отива в чужбина - този път в Ирландия. Тук той се бие за пореден път и започва дългата си и горчива връзка с испанците, когато е част от група, на която е наредено да избие група от техните войници, които помагат на ирландските бунтовници при обсадата на Смервик.

След битката този млад войник става богат земевладелец в Мюнстер, където се среща с английския поет Едмънд Спенсър. След като Спенсър композира  Faerie Queene  в чест на Елизабет I, двамата мъже се насочват към нейния двор в Лондон. Тук Роли се срещна с бъдещия си покровител, девствената кралица, която го намира като доста очарователен.

В двора на Елизабет Роли е осъществил голяма част от своите способности и амбиции като изследовател, тъй като той получава кралския мандат да изследва Новия свят през 1584 г., както и разрешение да вземе част от печалбите от своите начинания. През 1578 г. той отплава за Америка с полубрата си Хъмфри Гилбърт-самият той е известен изследовател-и проявява интерес към този вълнуващ нов континент.

Роли е може би най-добре запомнен с това, че е внесъл тютюна и картофа в Англия - и направи много, за да направи пушенето модерно в съда след това пътуване. Под негов надзор са извършени двата опита за заселване в първите английски колонии в Америка - в Роанок. Заселниците обаче в крайна сметка ще изчезнат безследно след обещаващо начало.

Въпреки това бедствие, Роли остава твърд фаворит на кралицата до 1592 г., когато тя разбира, че той е имал незаконна връзка с една от нейните фрейлини, за която се е оженил тайно. Изпаднала в ревнива ярост, известната с капризите си Елизабет хвърля Роли и новата му съпруга в кулата. Нейният стар фаворит успя да се освободи, като обещава да води пиратска експедиция до испанското крайбрежие и той се връща с невероятно богата награда от испански търговски кораб, връщаш се от Южна Америка, преди безцеремонно да бъде изхвърлен обратно в кулата.

След известно време позицията на кралицата се смекчава и въпреки че все още е в немилост, Роли е избрана за член на парламента. 


Въодушевен от това нарастване на богатството си, той решава да действа по заловен испански ръкопис, описващ легендарен златен град в Новия свят - Ел Дорадо. Експедицията му в Южна Америка през 1594 г. - достатъчно предсказуемо - не успя да намери злато, но когато се връща, Роли публикува книга с преживяванията си, наречена „Откритието на Гвиана“,  която направи много за повишаване на неговата популярност.

През следващите няколко години приключенията на сър Уолтър продължават, тъй като той е ранен при превземането на испанския град Кадис, ръководи експедиция до Азорските острови и помага да победи по-малко известната трета испанска армада през 1597 г. Национален герой и възстановен реабилитиран от Елизабет, всичко верви за него добре 1603 г., когато кралицата внезапно умира.

Роли се връща в кулата

Нейният наследник, Джеймс I, е по-малко склонен да възнаграждава красиви изследователи. Героят на Кадис беше замесен в заговор през същата година, за да свали Джеймс и да го замени с братовчед му, е затворен в Лондонската кула за тринадесет години. Там Роли размишлява върху минали слави и се захваща с писане, съставяйки добре разглеждана история на древна Гърция и Рим по време на дългия си престой.

Изведнъж и неочаквано през 1617 г. той е помилван от краля и му е дадено разрешение да ръководи втора експедиция, за да намери Ел Дорадо. По време на тази експедиция, също безплодна като първата, отряд от хора на Роли атакува испански аванпост, без да им е дадено нареждане да направят това, и в битката синът на Роли Уолтър е убит. И по -лошото предстоеше.

Англия сега беше в мир с Испания и когато Джеймс беше уведомен за този инцидент от испанския посланик.Изчезналият Роли беше доведен в Англия и обезглавен на 29 октомври 1618 г. Все още популярен и обичан син на Англия, един от съдиите на неговия несправедлив процес по-късно казва:

„Правосъдието на Англия никога не е било толкова унижавано и наранявано като осъждането на уважаемия сър Уолтър Роли.






Няма коментари:

Публикуване на коментар