понеделник, 20 септември 2021 г.

100 години от смъртта на Иван Вазов: Шествието след опелото на Патрирха на българската литература в църквата "Света Неделя“

 Никола Бенин


В книгата „Помен за Иван Вазов. Сборник за траурните чествания на народния поет от 22 до 28 септември 1921 год." Стилиян Чилингиров свидетелства: "Опялото се извърши от митрополит Неофит в служение на епископ Вараам Левкийски и 65 архимандрити и свещеници. Взеха умастие в опялото и руските професори: протопрезвитер Г. И. Шевелски и протоирея проф. А. П. Рождественски. Ектиниите се изпълняваха от хора на г. Николаева, уселен с певци от всички софийски хорове. Пръв каза кратка реч за покойника архимандрид д-р Антим Шивачев, който завърши с думите: "Отиде си и този, който ни научи да обичаме всичко възвишено и благородно в природата и живота; отиде си този, който бе винаги на своя пост". 
Опялото се привърши към 3:30 часа. Писателите поеха ковчега и го занесаха на колесницата. 
Шествието потегли в следния ред: подвижен шпалир от ученици и ученички, гвардейски ескадрон, гвардейската музика, деца, носящи картонни плакарди със заглавията на поетовите творения, овенчани с венци от живи цветя, студенти и студентки от университета, ученици от жудожествената и музикалната академии, колесници с венци, юнкери и ученици, носящи венци, ученици с ордените на покойния, черковните хоругви, свещениците, строени по двама на ред, и катафалката със смърнтите останки. От страни на катафалката вървяха писателите, а зад нея Царя, домашните на покойния, министрите: Ал. Димитров, М. Турлаков, Цанко Бакалов и Ст. Омарчевски; зад тях – народа."    

Стилиян Чилингиров „Помен за Иван Вазов. Сборник за траурните чествания на народния поет от 22 до 28 септември 1921 год., София: Държавно издание, с. 21–30.

Няма коментари:

Публикуване на коментар