четвъртък, 2 септември 2021 г.

Европейските дни на наследството 2021 година

 Никола Бенин


Европейските дни на наследството 2021 г. се откриват днес в продължение на 2 месеца в 50 държави, ратифицирали Европейската културна конвенция. Хиляди обекти на културното и природно наследство отварят врати за честване на #EuropeanHeritageDays - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.

Европейските дни на наследството подчертават разнообразието от традиции, архитектурни стилове, произведения на изкуството, представляващо общоевропейското ни наследство. Музеите, архивите, паметниците, традициите са богатство, което трябва да споделяме и съхраняваме. Науката и технологиите откриват много възможности за цифровизация на културното наследство за неговото опазване, популяризиране и предаване на идните поколения.

През тази „Европейска година на железопътния транспорт“ това ще бъде и честване на железопътното наследство. По този начин се насърчават междурегионалните пътувания и дейностите, организирани в рамките на Европейските дни на културното наследство, да станат по-достъпни и приобщаващи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар