четвъртък, 12 юли 2018 г.

Руините на Ликсус Ruinas de Lixus (Morocco)



д-р Никола Бенин

Ликсус (на финик. לךשְ; на латински: Lixus) са римски руини, намиращи се на хълм близо до естуара на река Лукус, близо до Лараш. В селището са живели  финикийци, картагени, мавританци и римляни.Някои писатели от древна Гърция пиша, че тук е митологичната градина на исперидите.
Ликсус, може да се каже, че е изкопан само една четвърт. Въпреки това руините дават възможност да получите представа за това какво значение има този град за римската провинция Мавритания Тангитана  (Mauritania Tingitana).
Първите сведения за него са от 11 век пр.н.е. като за най-югозападното финикийско поселище в Магреб на атлантическия бряг. Ликсус е тирска колония, а от 6 век пр.н.е. /най-вероятно след битката при Алалия/ е съставна част от картагенската конфедерация. Древната му история е много интересна понеже оттук се отправя на африканската си експедиция по крайбрежието на юг Ханон Мореплавателя. Също предполагаемо оттук са се отправяли на презокеанско пътешествие финикийците и пуните според редица съвременни изследователи и автори като Тур Хейердал - при своите вероятни доколумбови презокеански контакти с Америка.
След Втората пуническа война влиза в състава на римската подопечна държавна територия и по-късно в състава на римската провинция Мавритания Тингатана. Най-голям разцвет достига по времето на империята и управлението на Клавдий. Сред руините на древния и античен Ликсус са разкрити амфитеатър, раннохристиянска базилика и мозайка на Нептун. Ликсус е имал и голямо пристанище, като бил най-значимия риболовен център в района.
През 8 век е завладян по времето на арабско-ислямското завоюване на Африка, следствие от което като селище престава да съществува подобно на някогашния си конфедеративен център - Картаген.


Няма коментари:

Публикуване на коментар