петък, 27 юли 2018 г.

Лепенски вир ("Lepena Whirlpool") едно от най-старият градски селища в Европа

Никола Бенин






Лепенски вир от времето на палеолита се намира на брега на река Дунав и е доказателство за местната култура, развити социална отношения, архитектура и изкуство преди повече от шест хиляди години.
Културата на Лепенски вир е около 8,5 хиляди години и е люлка на археологически открития, които са променили нашето познание за времето на ранната новокаменна епоха в Европа.

Лепенски вир е един от най-големите и най-значимите праисторически археологически обекти от каменната ера.

Той се намира на десния бряг на река Дунав в Джердап дефиле (находищата на желязо на Дунав) в района на град Долни Милановац.

По време на археологическите разкопки са открити седем етапи в изграждането на селището и 136 сгради. Селището е изградена въз основа на loessial тераси с изглед към река Дунав, реката, която им дава живот и в същото време изглежда божествено и внушаваща благоговение.

По време на археологическите разкопки са открити контурите град, изграден в съответствие с план, което го прави първото открито градско селище в Европа.

Характеристиката на това селище са трапеовидни базови къщи с примитивна дървена конструкция, които са организирани във формата на подкова. Сградите са заобиколени с отворено пространство - първият известен площад, с централна сграда, вероятно някакъв храм или светилище. Камина заобиколена с fishlike и каменни фигурки имат централно място във всяка къща.

Идоли от камък, намерени в Лепенски вир, представляват най-старите монументални каменни скулптури, открити в Европа. В началото те имат само глава със странно изражение, а в по-късните етапи тези фигурки са заменени с антропоморфни фигурки.

Освен тези фигурки тук са намерени множество инструменти и оръжия, изработени от камък, кост и рог, керамика и бижута, изработени от черупки и камъчета. Въз основа на тези доказателства, можем да заключим, че тези първи жители на брега Дунав са живели по времето на т.нар неолитна революция, когато първите общности започнаха да работят земята и да опитомяват някои животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар