вторник, 31 юли 2018 г.

Църквата Санта Клара в Порто (Igreja de Santa Clara - Porto)

д-р Никола Бенин

Църквата Санта Клара е католически храм, който се намира в енорията на катедралата в град Порто, ПортогалияВъв вътрешността й може да се види един от най-добрите примери за изкуството на  златната резба на бароковия Джоанино. 
Построена до най-видимата част на стените "Фернандинас", църквата "Санта Клара" е завършена през 1457 г. , както и манастирът, в който е построена. Това се дължи на молбата на францисканските монахини, които искаха да заменят манастира от тринадесети век.
С премахването на няколко по-малки манастира в различни места между петнадесети и шестнадесети век , монахините са се повишили с богатството в Санта Клара, като извън техния наем, получават и една част  от таксата за всички стоки, преминаващи през река Дуро,
В края на деветнадесети век, със смъртта на последната монахиня, манастирът е закрит, което е причинило известно влошаване на сградата.
Входът към църквата е през една врата барок, с дата 1697. Църкваат е обновена през осемнадесети век с ренесансови елементи като колони на Соломон и коронтински капители. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар