петък, 27 юли 2018 г.

Петит Трианон (Petit Trianon) - дворецът на Мария Антоанета в сърцето на Версай

Никола Бенин




Ако посетите Версай, ще бъдете изумени от безкрайните бели фасади с големите  прозорци, от величествения павиран двор Cour d'Honneur и от голямото стълбище. Но със сигурност ще се влюбите и в Petit Trianon и Grand Trianon, две сгради, разположени в градините на Версай.

PETIT TRIANON - УБЕЖИЩЕ ЗА МАРИЯ АНТОАНЕТА

Дворецът Petit Trianon първоначално е построен по искане на мадам дьо Помпадур , любима на крал Луи XIV, който иска очарователна обстановка, която може да "забавлява краля". Тя е открита през 1769 г., но сградата достигна епогея на използването си през втората половина на 18-ти век, когато Луи XVI го предоставя на жена си, Мария Антоанета .
Младата кралица обновява пространството, а именно прави градина в английски стил, която заменя старите оранжерии. Често се укривала в "Пийт Трианон", за да избяга от етикетите на Версайския двор, които понякога тежат върху нея. Тя се заобикаля с близки приятели и организирала интимни соарета, без винаги да се съобразява к прерогативите на своето време.
Посещението в Petit Trianon е движещо от желанието за потапяне в ежедневието на Мария Антоанета, дълбоко човешка кралица. Често обвинявана в небрежност, тя ще стигне до трагичен край по време на Френската революция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар