събота, 21 юли 2018 г.

Град Верона (Verona)

д-р Никола Бенин

Верона

Верона е град в Североизточна Италия, намиращ се на река Адиже (Adige) в района на Венеция. Това е древен ъгъл на Венето, който е известен като едно от най-романтичните места в света поради трагедията на Ромео и Жулиета, написана от Уилям Шекспир. Верона е две хиляди години история, застинала по улиците на града: древния римски амфитеатър, древни църкви и паметници на културата. Това място, което е буквално наситено с романтика и минало. Не случайно историческият център е обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Панорама Вероны

В античните времена Верона е била възловата точка на всички сухоземни и водни транспортни системи в Североизточна Италия. Тук преминават четири консулски пътя: Виа Галика (Via Gallica), Виа Клаудиа Аугуста (Via Claudia Augusta), Викум-Веронензия (Vikum-Veronenzia) и Виа Постумия (Via Postumia).
Верона е разположена в подножието на Лесинските планини, в подножието на Алпите, на 30 км. от езерото Гарда и на 105 км. от Венеция.
Точната дата за основаването на селището на мястото на Верона не е точно известна. Може би е имало село на Етруско племе или племе Евгенеев (местното племе). Известно е, че през 89 г. пр. Хр. Верона става римска колония. По това време градът активно се разраства и се развива. През III в. градът се използва като крепост по пътя на варварите. В началото на V век, в близост до града, готите, водени от Алариn, били победени.
В края на XVIII век Верона е била завладяна от войските на Наполеон. След Виенаския конгрес градът става част от Хабсбургската империя. През 1866 г. Верона става част от Италия. През 1882 г. тук има сериозно наводнение. Река Адиже излезе от бреговете и наводнява голяма част от града. По време на Втората световна война градът е бомбардиран няколко пъти.

Река Адидже

Арена

Арена е основната атракция на Верона и един от най-големите амфитеатри, построен някога от римляните. Арената е построена през I век за гладиаторски боеве. Елипсовидната форма е проектирана да приютява голям брой зрители и да има добра акустика (амфитеатърът е около 30 000 души). Арената е построена извън стените на римския град, за да се избегнат тълпите в центъра. Повечето от стените на външния пръстен на амфитеатъра са разрушени по време на земетресението от 1117 г., но вътрешната част е добре запазена. Също така, външният пръстен е унищожен през 5-6 век за изграждането на втората градска стена. В епохата на Ренесанса Арена е разрушавана за изграждането на нови сгради. През Средновековието имало множество магазини. Сега тук се провеждат летните оперни спектакли.

Дом Джульетты и знаменитый балкон

Къщата на Жулиета - символ на Верона, е място за привличане на огромни тълпи от туристи. Предполага се, че е място на известната сцена от добре известната трагедия на гения Шекспир. Всъщност къщата няма нищо общо с Жулиета. Макар сградата да е стара (13-ти век). Балконът е добавен през 1936 г. и е обявен за "дом на Жулиета" за привличане на туристи. Обикновено малкият двор е пълен с любящи двойки, които се фотографират на балкона, оставят бележки на известната стена и докосват гърдите на скулптурата.

Усыпальница Скалигеров

Гробницата на Скалигери (Scaligers) е монументален погребален комплекс в готически стил на семейство Дела Скала, предназначен да съхранява гробниците на най-изявените представители на рода. Гробницата е оградена в ограда от ковано желязо. Най-старият саркофаг датира от 14-ти век.

Пьяцца Эрбе

Ербе е най-старият площад във Верона, сърцето на древния римски град. Периметърът на площада е заобиколен от дворци (палацо). На площада има фонтан. От историческите сгради е необходимо да се споменат: Домус Меркаторум (Domus Mercatorum) - готическа сграда от началото на 14 век, резиденция на гилдията на търговците. Дворецът Мафей (Maffei) е красив бароков дворец, украсен със статуи на древни богове. Пред сградата е колона с крилат лъв - символ на Венеция.

Башня Ламберти

Ламберти (Lamberti) е най-високата кула на Верона, завършена през 15 век. Строителството на кулата започва през 11 век. Височината й е 84 метра. За да се качите горе, трябва да преодолеете 238 стъпала. Макар кулата да има асансьор. През 1295 две камбани бяха поставени на кулата: Камбаната Марангана "Marangana" подава сигнали за времето на работа на занаятчиите или алармира в случай на пожар, камбаната, "Рено" служи на градския съвет или призовава на оръжие в случай на опасност за града. Часовникът на Ламберти е инсталиран в края на 18 век.


Башня Гарделло

Гардело (Gardello) е тухлена кула от лявата страна на площад "Ербе", често е наричана  Сентри "Sentry". Кулата е построена през 14 век.

Дуомо

Дуомо е катедрала, построена през 12 век на мястото на стара църква от 8-ти век, разрушена по време на земетресението. Дуомо има украсена мраморна римска фасада, до камбанарията. Интериорът съдържа много произведения на изкуството.

Церковь Санто Стефано

Санто Стефано е една от най-старите християнски църкви във Верона, основана през 5-ти век. В църквата се съхраняват скъпоценни картини от 14 век и произведения на художниците от Ренесанса: Карото,  Фелиси Брусасорзи и Фаринати.

Церковь Сан Джорджио

Сан Джорджо е църква с впечатляващ купол (проектирана от Микеле Санмичели), разположена доминира край брега на Адже. Романската кула е съкратена за да направи място за купола, а интериорът на църквата съдържа ценни произведения на изкуството, сред които "Кръщение Христово" на Тинторето. Тук работят Доменико, Фелиси Брусасорзи, Карото и Фаринати.

Сан-Джованни

Сан Джовани е църква, основана във времето на Ломбардите. Вероятно е построена на мястото на езически храм, посветен на култа към слънцето. Унищожени по време на земетресението от 1117 година. Той е напълно възстановен във великолепен романски стил и е един от най-добрите му примери.

Базилика Сан-Зено

Сан Зено е може би най-красивата църква във Верона с богата вътрешна украса. Намира се малко по-далеч от центъра на града, на 15 минути пеша от Кастелвекио (Castelvecchio). Посветена е на Св. Зенон - покровителят на Верона. Римската базилика е възстановена след земетресението през 1117 г. върху основите на сграда от 4-ти или 5-ти век. Обърнете внимание на външната фасада с голям розов прозорец, наречен "Колелото на късмета", мраморните релефи от двете страни на верандата, прочутите бронзови врати, камбанарията и кулата на абатството. Вътре в църквата можете да видите фрески от 13-ти и 14-ти век, кръщелния купел, с таван ребрена свод, крипта, в която се помещават мощите на Сан Зенон, статуята на светеца.

Базилика Санта-Анастасия

Санта Анастасия е готическа църква, построена между 1290 и 1481 години. Обърнете внимание на недовършената фасада с прекрасен готически портал. Вътре можете да видите на олтарите и параклиси с творби на Пиетро да Форлецца, Катанео, Микеле да Фиренце.

Музей лапидарных надписей

Музеят на Лапидарни надписи съдържа епиграфии и други находки от различни периоди: етруски, гръцки, римски.

Кастельвеккьо

Кастелвекио Castelvecchio е най-внушителната средновековна сграда във Верона. Този тухлен замък е построен на брега на Адиже през 14 век. Сега зад стените му има музей.

Мост Скалигеров

Мостът  Скалигер Scaliger е красив тухлен мост над река Адиже Adige, която свързва Кастелвекио Castelvecchio с противоположния бряг.

Мост Петра

Мостът на Петър е построен през 1 век. Многократно унищожаван и възстановяван. Оригиналните римски арки все още се виждат на левия бряг на Aдиже. Тук се намират останки от римската стена.

Пьяцца Синьории

Пиаца Синории е най-елегантният район на Верона. В този площад можете да се насладите на много дворци: Палацо дела Рагионе и Кортире Меркато Векийо, Палацо дел Капитано и Палацо дел Гуанду, Лоджия дел Консилио и Домус Нова. В центъра е скулптурата на Данте.

Гробница Джульетты

В малка тъмна крипта под манастира Сан Франческо Ал Корсо може да намерите червен саркофаг, в който, както се казва, Жулиета е погребана.

Романский театр

Римският театър е построен през 1 век. В археологическия музей на театъра са изложени важни артефакти и находки от римското минало на Верона.

Борсари

Борсари Borsari - древната порта, която е входът на града. Днес само фасадата се запазена. Декоративните й елементи са добавени по-късно.  Борсари всъщност е крепост на пристанището с наблюдателни кули, двор и гарнизон.

Ворота Льва

Лъвската порта е един от най-старите римски паметници във Верона. На нея има надпис, който споменава годината 49 г. сл. Хр.



Няма коментари:

Публикуване на коментар