неделя, 1 юли 2018 г.

Никола Бенин. Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе закрива театралния сезон 2017 - 2018 с „Много шум за нищо"

д-р Никола Бенин


На 05 юли от 19 часа в Голяма зала на Драматичен театър „Сава Огнянов” - Русе ще бъде изиграно последното представление за сезона.
По традиция русенският културен институт е поканил колегите си от Театър „Българска Армия” – София, за да закрият театралния сезон с класическата комедия „Много шум за нищо” от Уйлям Шекспир.

Постановка: Краси Спасов
Музика: Стефан Вълдобрев
Сценография и костюми: Радина Близнакова
Пластика: Татяна Соколова
Участват: Иван Радоев, Анастасия Ингилизова, Евелин Костова, Милен Миланов, Гергана Данданова, Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Мимоза Базова, Ненчо Илчев, Александър Дойнов, Мирослав Пашов, Стойко Пеев, Асен Кобиларов, Калин Иванов, Йордан Алексиев, Йордан Ръсин, Десислава Касабова

◊ ЗА КОМЕДИЯТА „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО”
Комедия „Много шум за нищо” от Уйлям Шекспир е една от най- известните пиеси както по време на неговото творчество, така и в днешно време. Пиесата е изградена на основата на измама на чувствата и илюзорността на видимото. Тя е типична ренесансова творба с открояващите се ярки характери, драматизъм в сюжета и съчетаването на тъжното настроение с изобилие на комични епизоди.
Комедия „Много шум за нищо” от Уйлям Шекспир е публикувана през 1600 година възможно по авторски ръкопис. Това издание е препечатано в Първо фолия (1623). Пиесата не е упомената от Ф. Мересом, което дава основание да се смята, че е написана през 1598-1600 година.
Действието в комедията проследява две любовни истории - тази между Херо и Клавдио и между Беатриче и Бенедикт. Първата от тях е възпрепятствана от злодея, а втората обречена в резултат на клюките и сплетните на техните мними приятели. Така тяхната любов е осъдена да бъде изън чувствата и желанията им. Устремени един към друг, обладани от жаждата да бъдат обичани, те обаче попадат в опасни житейски капани. Напразни са усилията в любовта. Така е, защото злодеянията възпрепятстват всичко, а човекът живее в недостига, в сладостта на едно извисяващо, но винаги неусъществено усилие.
„Много шум за нищо” е остроумна комедия, в която чрез забавните словесни каламбури и фарсови ситуации се усмиват пороците на хората – глупостта и коварството, и се извисяват чистотата, предаността, любовта и истината. Неслучайно пиесата е смятана за една от най-жизнерадостните творби на Шекспир.

 “Много шум за нищо” не е афоризъм, който с дяволита усмивка разрешава дребни любовни недоразумения, а метафора на безплодните усилия на човешкото същество да намери себе си в едни враждебен и хаотичен свят.”

Красимир Спасов

„Шекспир прави (или по-точно не прави) нещо много ценно – не ни назидава. Оставя ни да се посмеем на човешките недостатъци и ни задава въпроси, които често са по-важни от отговорите.”

Цветомира Дукова    


Няма коментари:

Публикуване на коментар