неделя, 23 април 2023 г.

Димитър и Костадин Молерови „Народописни материали от Разложко": Честване на Великден в Банско

 Никола Бенин



Димитър и Костадин Молерови в своите „Народописни материали от Разложко“ пишат:
"На втория ден на Великден ергените на групи отиват с нагиздени коне в местността "Свети Никола" в Пирин. На поляната под вековни борове там има "троя́лишче" (остатъци от старинна черква). Там е сборно място за свети-николовците от село Банско и село Добринишча. Празникът започва с малка черковна служба от нарочно доведен поп. След службата се простира обща дълга трапеза на хубава зелена поляна, за да се изяде и изпие всичко, донесено за случая: печено агне, гювеч с ориз, сирене, баница "ста́рец", червени яйца, вино и пр.
Двете селища са на отделни трапези.
На този събор жени не отиват.
След обеда следват гайдите, песните, хорото.
Около пладне всички се завръщат пак по групи обратно, като накичват себе си и конете със здравец и други горски цветя. По това време цялото село се е събрало на определено място да посрещне "светѝ-нико́ловцѝте". Момите пристигат и минават весело пред посрещачите , които им подхвърлят разни шеги. Някои шегобийци за смях минават яхнали на магарета, други на пръти или върлини, а някои и с маска на лицето.
След като настанят конете си, "светѝ-нико́ловцѝте" се връщат на хорото, на което се залавят всички - и млади и стари. През този ден на друго място в селото хоро не става."
Най-голямото великденско хоро е на третия ден от Възкресението. Момите обличат най-хубавите си дрехи, слагат най-скъпите си накити. Всички се събират за веселието - стари, млади, деца. Хорото е дълго и се играе бавно и тежко. На „ъца́не“ се пее песента „Прочула се е Яница“. Възрастните наблюдават играта на младите, а децата тичат наоколо, вдигат врява и се чукат с яйца.
Празникът продължава и на четвъртия ден. Тогава се прави събор в местността „Света Варвара“, която е край река Места и там се събират хора от Банско, Добринище, Голиена Баня и Елешница. Семействата отиват „челедом“ – цялата фамилия, натоварени на каруци, нагиздени и напълнили месалите с вкусни ястия, а бъклиците - с вино и ракия. Надвечер, като се върнат в Банско, отново се играе хоро и веселието продължава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар