събота, 8 април 2023 г.

НЕИЗВЕСТНАТА БИТКА И ПОБЕДА НА ГЪРЦИТЕ В ТЕРМОПИЛИТЕ СРЕЩУ ГОТИТЕ ПРЕЗ 3 век от н.е.

 Никола Бенин




Наскоро е открито парче от древногръцки текст, което свидетелства, че 3 век в. Х. за точност между 250-270м Х се състоя поредната битка в Термопил, която по същество спаси Гърция отново от плячкосване, този път от готите! Фрагменти от този текст бяха в Националната библиотека на Австрия!
През 2007 г. Яна Грускова (доктор на СУ "Масарик") открива фрагмент от ръкопис, съдържащ частица от тази изгубена древногръцка Публикувана е за първи път през 2014 г. в Германия в „Journal Wiener Studies“ от Гюнтер Мартин (Бернски университет) и Яна Грускова (Университет. Комений Братиславски). Фрагментът датира от 11-13 век. М. Х. Но това било незабелязано от векове, защото страницата на древния ръкопис, където оригиналният надпис е бил... изпрано или надраскано, за да напише нещо ново върху себе си! Но сега технологията позволява на историците да четат тези откъси... Професорите Кристофър Малан (Университет в Оксфорд) и Кайлан Дейвънпорт (Университет в Куинсланд Австралия) наскоро преведоха тези "фрагменти" на английски.
Значи това е текст от 3-ти век. М. Х. , която описва битка, в известния планински проход Термопилос, на мястото, което е. от известната битка, в която Леонид и неговите 300 смелчаци се бият срещу могъщата персийска армия Фрагменти от този текст датират от времеви период, за който има малко надеждни исторически източници! Това са първите десетилетия след началото на германските нашествия на римска територия през 238 г. пр.н.е. Х. Фрагментите от палимпсиста - напълно вероятно изгубени - съдържат откъси от историческо произведение на 3 век. което обяснява подробно войните между Рим и готите, германците от т.нар. "скитски племена".
Автор на това произведение, все пак, се счита за атински историк Публий (ексел. Поплиус) Енергични Дексипос. В клипа се казва, че готическа армия е проникнала през Тракия и Македония, ограбвайки провинцията на тогавашната римска Гърция. Но когато той се опита да ограби столицата на римската провинция Македония Солун, готите ефективно отблъскват. Гото-германците тогава промениха плановете и отидоха в Атина и Ахая, мечтаейки за златния и сребърния данък на гръцките жреци, според Дексипос. Гърците обаче избраха да спрат готите на познатото на гърците тясно място, на планинския проход на Термопилос!
[С. р. С. : Виждате ли, дори камъните имат спомени. Докато варварите знаеха Историята, щяха да си научат урока, че през Термопилите никой не минава... Хората, които не се учат от историята, са принудени да я изживеят отново... [].
"Някои идваха с малки пръчки, някои с брадви, други с дървени пръчки, облечени в мед и желязо, или с каквото всеки човек можеше да се оборудва. "И когато всички се събраха, те укрепваха периметъра на стена и се посветиха да я опазят бързо", гласи откъсът...
Дори и така, донякъде, гръцката "армия" е била на мястото си в една от най-неизвестните битки в историята си... Умните му генерали използвали мястото в полза на армията: „Най-разумната стратегическа тактика била да насърчават мъжете с реч и да им припомнят смелостта на предците им, за да могат те да влязат във война с по-голямо сърце и да не се предават... Древният фрагмент дава част от речта, произнесена от някой на име Мариянос, който е бил водач на гръцката армия: „Гърци, по повод нашето опазване, за което сме се събрали, на земята, която сме се подредили, предизвиквам паметта ви, на добродетелните дела на вашите предци. Войната на предците ви, на това място, в по-ранни времена, не е позволявала Гърция да бъде лишена от свободата си... Така че, може би, може да е късмет, според демона, дадено на гърците да води тази битка срещу варварите, а всъщност в тази област... Термопилите отново спасиха Атина от по-мрачна съдба", заключава историята.
В района на Термопилос е имало 9 известни битки в историческата античност: Известният Леонид (480 пр.н.е. Х. ), тримата на Филип (353-352, 346, 339 стр. Х. ), 4-та битка в Ламийската война, 5-та на Касандър (316 стр. Х. ), 6-ти от Димитриос Полиоркетос (304 стр. Х. ), 7-ми от Галатяните (279 г. сл.е. Х. ), 8-ми от Аетолите (223 пр.н.е. X. ), 9-ти от царя на Сирия Антиох III Велики (191 пр.н.е. Х. ) Тогава Narrows са наричани битката от 395 пр.н.е. Х. когато Аларичос премина през абсолютно... Стратегическите стени на Тесните се ремонтират от Юстиниан, но Суперхеус с неговите зависимости има за цел да премахне стойността им...
И така, сега научаваме, че в Проливите е избухнала поредната битка, както беше споменато преди, между 250-270 м. Х.!
Dexippos (210-273), според днешните историци, е надежден източник. Той е историк, държавник, генерал и наследствен жрец от семейството на Елефсинос Кирико. Баща му, Птолемаус, е проповедник на Върховния съд. Самият Дексипос е име на властите, цар на Атина и агонизатор на Великия Панатинай (известен от надписите). Оценявам ви високо. Патриарх Фотиос го описва като „втори Фукидид“. Фотиос споменава три свои творби: „След Александър“ [1] (4 стр. , проект запазен частично в "За мненията" Порфирогениту на Кон), "Хрониките" (може би 12 т. ) и "Скитичен" (от който Кон получи информация. Родени в лилаво, откъс от който трябва да е това, което споменатите професори са намерили и про Дексипос организира успешна и смела защита срещу варварите в Атина, 267 м. Х. само с около 2000 атински младежи (може би тийнейджъри), и изгонени от Атина също скандинавско-германци, ерули
Важно е също да се запише и да се запази, че в разгара на Романокрацията Марианос говори на армията, наричайки ги "гърци".

Няма коментари:

Публикуване на коментар