понеделник, 3 април 2023 г.

Хармонията между човека и природата: есе

 Никола Бенин



Човекът и природата са част то този свят,  в който не могат да бъдат в хармония, защото са твърде различни. Човекът е съзнателно същество, което с всичките с знания и опит се явява в конфликт с живата и неживата природа. Той иска да я подчини на своите  нужди и цели, без да се замисля за вредата която и причинява. Но природните закони са други. Те понякога са безмилостни, жестоки и безкомпромисни. В резултат на индустриализацията , на непрекъснатото изпускане на вредни газове в атмосферата, се  довежда до  едно бавно унищожаване на природата. Източниците на замърсяването на природната среда са безбройни. Всички тях ги има за удобството на човека, за един по лесен и комфортен живот. Но те не само създават, те отнемат чистия въздух , чистата вода, което от друга страна е вреда и за самия човек. Унищожават се вековни гори, красиви местности, погубват се ценни растения и животни.

В днешно време все повече и повече стават “Еко-Организациите”, които се стремят към  опазването на природата. И именно хармонията между човека и природата ще допринесат за това. Необходимо е всички в името на един по-чист и здравословен живот, да намерят своето място и да дадат своя принос за овладяване на замърсяването на природата. Така до някаква степен се прокарва  пътя за разрешаване на този проблем за хармонията между човека и природата.

Въздействието на човека върху природата на нашата планета е започнало много по-рано и е било много по-мащабно, отколкото можем да си представим, признават учените. Изследователи от университета в Гьотеборг привеждат доказателства, че още преди появата на разумния човек на Земята нашите далечни предци може би са били причината за изчезването на цели видове животни.

Учените са стигнали до извода, че ускореното изчезване на хищници в Източна Африка се обяснява най-добре с пряката конкуренция на тези животни с нашите предци за храната. Първобитните хора са отнемали прясно уловената плячка на древните хищници като саблезъбите тигри, обричайки ги на смърт от глад.

В друга неотдавнашно изследване се казва, че увеличаването на градовете, изсичането на гори за земеделски нужди и рязко повишеното търсене на риба сериозно са променили биосферата на почти три четвърти от сушата на нашата планета и над две трети от океаните.


Няма коментари:

Публикуване на коментар