сряда, 19 октомври 2022 г.

Техники за усъвършенстване на публичното изказване

 Илияна Бенина, Магдалина Бенина, Никола Бенин



Добрата реч е визитна картичка в личния живот и в кариерата. Затова много хора искат да знаят как да развият красноречие. Такова умение определено е необходимо за личното самоусъвършенстване. Съществуват специални обучения и курсове по красноречие. Но красноречието може да се изучава самостоятелно. Простите препоръки и специалните техники ще ви помогнат да подобрите уменията си за общуване.

Предимствата на красивата реч и нейните приложения

Думата „красноречие“ има различни понятия. Това е умението да се изгради аргументирана реч, способността да се общува по различни теми и умението да се представи мисълта по такъв начин, че тя да изглежда достойна за вниманието на слушателя. Създадена е специална наука – риторика, за да се научи човек да изразява мислите си ясно и последователно. Изучаването на риторика има някои предимства:

  • Красноречието е умението и техниката за убеждаване. Ако човек е компетентен в подбора на думите, аргументите му трудно се отхвърлят.
  • С негова помощ можете да изразявате мислите си ясно и без дълги паузи.
  • Умението да се говори добре създава впечатление за достоверност на мислите. Сред повечето хора съществува стереотип, че който мисли правилно, е добър оратор.

Развитието на красноречието зависи от настроението и душевното състояние, които се отразяват на качеството на речта. Способността за преодоляване на страха и нервността се отразява на умението да се говори. Допълнителна увереност дава добрата подготовка за речта. Опитните оратори преди речта планират и репетират не само доклада, но и мимиката, жестовете и дори позата.


Основни правила за създаване на красива реч

Съветите на опитни психолози и публични говорители ще ви подскажат как да се научите да говорите красноречиво. Има някои правила, с които да започнете:

  • Речта трябва да е лесна за разбиране. Необходимо е да се отървете от паразитните думи.
  • Богатата и наситена реч създава прилагателни и епитети.
  • Ярките метафори придават яркост и цвят на всяка реч.
  • Речта трябва да включва примери и изображения, които правят историята жива и интересна.

Науката за красноречието включва трениране на гласните струни, за да имат приятен тембър. Освен това трябва да попълвате речника си и да избягвате употребата на тавтологии.

Отговорът на въпроса „Как да развием красноречие?“ е прост: украсявайте речта си, изчиствайте паразитите на думите и се забавлявайте да общувате и говорите.

Какви упражнения могат да ви помогнат да станете по-красноречиви?

Рядко хората се раждат веднага със способността да измислят оригинални словосъчетания, повечето хора се нуждаят от много време, за да усвоят това умение. Следващите упражнения са предназначени за упражняване на това умение:

  1. Вземете текст от какъвто и да е източник и зачеркнете различни думи в него с молив. След това прочетете откъса на глас. Зачеркнатите думи заменете със синоними.
  2. Изберете произволна тема и говорете 4-5 минути само по нея. Трябва да разказвате историята без заекване и плавно.
  3. Упражнение за творчество може да помогне за развитието на красноречието. Необходимо е да спорите по фантастични и най-необичайни теми. Например: ако не беше изобретено електричеството, ако приказките бяха оживели или ако динозаврите живееха в съвременния свят. Отговорът трябва да обхваща цялата тема с всички най-малки подробности.
  4. Вземете думи от тълковния речник, като започнете от най-простите, и ги дефинирайте със свои думи.
  5. Важно упражнение е търсенето на прилагателни имена. Вземете която и да е дума и намерете пет прилагателни, които й подхождат, а след това пет, които не й подхождат.

Всички тези упражнения ще ви помогнат да разберете: как да развиете красноречие. Експертите съветват всеки ден да четете значението на нова дума, да намирате много синоними на произволни думи и да записвате речта си на диктофон.

Практически съвети

Следващите съвети са полезни за самостоятелно обучение:

  1. Трябва да внимавате с речта си и да избирате внимателно социалния си кръг.
  2. Четенето на книги ще ви позволи да изградите богат речник и да разширите знанията си.
  3. По-добре е да говорите малко, но само по същество. Човек трябва да се стреми всяка изречена фраза да бъде жива и завършена.
  4. Препоръчително е предварително да подготвите реч за публично изказване. Важно е да се подготвите морално за импровизацията.
  5. Необходимо е да говорите отчетливо, тихо и силно, но не крещейки.
  6. Когато четете доклад, трябва да гледате хора, а не документи.
  7. Паузите трябва да се използват, за да се подчертаят формулировките и важните думи.

Професионалният подход включва намиране на собствен стил в публичното говорене. Произнасянето на реч помага да се утвърдят убежденията и да се повлияе на хората, но не трябва да се налага мнението на човека. Важно е да убеждавате аудитория, която е готова да слуша.

Необходимо е да натрупате опит, защото само практиката ще ви помогне да усъвършенствате уменията си.

Не по-малко важен е въпросът как да подобрите красотата на речта на детето си. Това умение ще ви позволи не само да отговаряте добре на въпросите на комисията, но и да се превърнете в успешен човек в бъдеще. За тази цел е препоръчително да четете книги, да слушате аудио приказки и да играете домашно представление. Трябва да насърчавате детето си да говори и да задава водещи въпроси.

Редовните упражнения и усилената работа за развиване на красноречието могат да направят почти всекиго истински оратор.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар