сряда, 26 октомври 2022 г.

Манипулативната сила на словото според "Бай Ганьо журналист" от Алеко Константинов

 Магдалина Бенина, Илияна Бенина, Никола Бенин

 


Едно от най-силните оръжия, които притежаваме е словото. То може да бъде използвано както за да покажем своята любов, слабост и грижа, така и за да манипулираме и вглъбяваме неверни неща, които са от наша полза, в главата на някого. Много хора имат умението да контролират другите използвайки умело словото. Някои от тези хора имат голямо влияние над останалите и често са част от така наречената четвърта власт- медиите.

Медиите имат способността да преекспонират и пречупват информацията през дадена призма, изменяйки и манипулирайки я да бъде такава, каквато те искат да е. Често информацията, предадена в така наречените жълти вестници и сайтове, е или напълно грешна и плод на нечие въображение, или има някаква истина в нея, но тя е изключително изкривена и преправена, за да бъде интересна и шокираща. Медиите са начин за манипулация, агитация и пропаганда в различните свери. Словото може да бъде използвано с манипулативна цел не само от медиите. То става мощно оръжие в ръцете на тези, които знаят как точно да го използват, за да постигнат своите недобронамерени цели.

Словото често се използва с цел промяна на мнението на хората, защото сме способни да вярваме на написаното и казаното по вестници и сайтове. Медиите знаят, че хората сме изключително любопитни и се възползват от това. Много хора си изкарват прехраната пишейки манипулативни статии с интригуващи заглавия, които имат за цел да променят мнението ни за дадена тема или човек или да ни изградят лъжливо такова. Това всичкото се прави с цел печалба и интрига. Такава лъжлива или изкривена информация се пише, защото хората сме твърде любопитни и се интересуваме от "клюки". Колкото по-противоречиво и шокиращо е дадено заглавие и съдържание, толкова повече хора ще го прочетат, просто защото любопитството ни надделява.

Хората от край време се възползват от силата на словото и я използват в тяхна полза, за да злоупотребяват с любопитството и вярата на хората. Имаме страшно много такива примери в историята. Да вземем за пример индулгенциите през шестнадесети век. Тогава няколко властни християнски личности използват властта и силата на словото, за да наложат индулгенциите, с които хората си изплащали греховете. Тогава умело е била използвана слабостта на хората и желанието им да отидат в Рая и да бъдат обичани от Господ. Тези църковни документи стрували непосилно количество средства и са типичен пример за това как словото може да бъде използвано за манипулация на хората.

Манипулативната сила на словото намира широко приложение и в политиката. В сегашната объркана, нестабилна и несигурна ситуация в българската политика, в която всеки се опитва да изкара собствена изгода и да „удари кьоравото“, вместо да мисли как да оправи нестабилното държавно положение. Поради предстоящите избори и липсата на правителство, съм забелязала, че ролята на политиците в момента е да критикуват сегашното държавно положение, а в днешните объркани пандемични обстоятелства, това да сочим с пръст и да осъждаме решенията, взети от министрите е изключително лесно. Всички политици подлагат на критика решенията на служебните министри и дават най-различни празни и нереални обещания, използвайки силата словото да манипулират народа и да привличат поддръжници.

Алеко Константиновият герой Бай Ганьо решава да издаде вестник, защото вижда в журналистиката начин да набере власт и слава, уронвайки чуждия авторитет. Той има намерения да използва вестника си, за да пише лъжливи новини и да унижава и клевети тогаващната интелигенция. Намеренията на Бай Ганьо са нечисти. Създадения от алекоконстантиновския герой вестник, използва силата на словото с цел разпространяване на невярна информация и манипулация на хорското мнение.

Думите са изключително мощно оръжие и могат да бъдат интерпретирани по много различни начини и използвани от властта със зловредни намерения. Пречупени през дадена призма и преекспонирани думите могат да променят изцяло нашия мироглед и затова трябва да проявяваме критично мислене към всичко, което четем и чуваме. Трябва добре да разсъждаваме и да поставяме под въпрос различните източници на информация, за да не позволим на манипулативната сила на словото да ни завладее.


Няма коментари:

Публикуване на коментар