събота, 22 октомври 2022 г.

Компостирането е по-лесно, отколкото си мислите

 Магдалина Бенина, Илияна Бенина, Никола Бенин



Дори ако никога не сте компостирали, вероятно знаете две неща: Процесът превръща остатъците от храна в нещо здравословно за вашата градина и може да бъде малко разхвърлян. Вярно и в двата случая. В много отношения компостирането е безкраен химичен експеримент, който се развива във вашата кухня или задния двор, но всъщност не е много по-трудно от сортирането на вашите рециклируеми материали.

Защо трябва да компостирам?

Преобразуването на вашите отпадъци в органичен тор има редица широкообхватни ползи. Да, готовият продукт е чудесен за вашите стайни растения или градина, но също така намалява емисиите на метан от хранителните отпадъци в сметищата. Веднъж попаднал в земята, той съхранява въглерод, предотвратява ерозията, подобрява способността на растенията да се борят с болестите и намалява необходимостта от химически торове. „Компостирането е доказан начин за справяне с проблеми като нарушаването на климата“, казва Бренда Плат, директор на „Компостиране за общността“, проект на Института за местна самоувереност. „Това е като магия. Разбира се, това не е магия; това е наука.”


Какво мога да компостирам?

Компостът изисква четири съставки: азот, въглерод, кислород и вода. Азотът се съдържа в плодовете, зеленчуците, утайката от кафе, черупките от яйца и градинската облицовка, които компостерите наричат ​​„зелени“. Въглеродът се намира в черупките на ядките, сухите листа и дървесните стърготини или „кафявите“.


Списъкът на компостируемите „зелени“ и „кафяви“ включва и някои изненадващи предмети, като хартиени кърпи, торбички за чай, филтри за кафе и нарязани вестници.

Компостирането е почти толкова просто, колкото отделянето на „зелените“ и „кафявите“ от вашия боклук, по същия начин, по който бихте разделили рециклируемите. Но също така трябва да внимавате да не добавяте грешни неща: месо, кости, млечни продукти, готвени храни и масла и мазнини са сред елементите, които никога не трябва да влизат във вашия компост.


Има ли събиране на компост от бордюра?

Компостирането става по-лесно на много места , благодарение на увеличената помощ от местните правителства: Проучване от 2021 г. на BioCycle, дългогодишен издател по темата за устойчивостта, разкри, че около 10 милиона домакинства в САЩ са в райони с обществено взимане или оставяне на остатъци от храна . Ако вашият град не е включен, можете да изберете една от три често срещани опции, които изискват различни нива на усилия и оборудване: Платете на местна компания, за да вземе остатъците от храна и да ги компостира вместо вас; поставете контейнер за компостиране в кухнята си и купете червеи за поръчка по пощата, за да свършите мръсната работа; или, ако имате заден двор, поставете кошче за „горещ компост“ и оставете микробите да го направят. Прочетете за уроци от хора, които са изпробвали тези методи.

Как да компостираме без двор

Като студент, живеещ в групова къща в DC през 2011 г., Shevaun Lewis открива компостирането на фермерски пазар. Това е мястото, където тя се натъкна на Compost Cab, една от многото малки компании, които ще вземат вашите остатъци от храна срещу месечна такса, след което ще ги компостират вместо вас.

Луис, който сега живее в апартамент, оттогава се е превърнал в евангелист на компоста. Тя все още използва услугата за вземане, но също така е добавила контейнер за червеи към своя репертоар. Прилича на мъничко, цветно нощно шкафче с няколко чекмеджета и е идеално за жителите на града в малки пространства. След хранене просто поставяте остатъците от храна в кофата за боклук и червеите (които идват настанени в много мръсотия и хартиени постелки) ги изяждат, усвояват и превръщат в богат на хранителни вещества тор.

Луис закупи нейните червеи и кошче от уебсайта Uncle Jim's Worm Farm . Съседите може да са се разтревожили да видят картонена кутия с надпис „живи червеи“ да стои във фоайето цял следобед, но пътниците пристигнаха безопасно. Получаването на контейнер за червеи, казва Люис, „звучеше забавно и процесът изглеждаше доста лесен – и в по-голямата си част е така“.


Два или три пъти годишно тя събира „черното злато“ от кошчето си, като обикновено го добавя към стайните си растения или го дава на приятел с градина. С премахването на горната част тя също така излага червеите на светлина, което леко ги убеждава да мигрират на друго ниво, което улеснява събирането на произведението на техните ръце. Въпреки че по същество това са изпражнения на червеи, Луис настоява, че не може да помирише компоста, освен ако носът й не е на сантиметър разстояние. Дори тогава, казва тя, е „земно, … като горския под“.

Как да компостираме във вашия двор

Джил Мейс е майка, която си стои вкъщи, която започна „топло компостиране“ в Ню Хемпшир, където задният й двор беше по същество гора. „Екологичната криза ме кара да се чувствам зле за поколението на моите деца, а компостирането ми се струва като мехлем за виновната ми душа“, казва тя само наполовина на шега.


Майес събира остатъци от храна и хартиени кърпи в голям керамичен съд на кухненския си плот – приблизително 2 или 3 части „кафяви“ към 1 част „зелени“ – и от време на време трябва да напомня на съпруга си, че напоените с Windex хартиени кърпи са не-не .

„Тази керамична кана ме накара да осъзная много повече храна, която пилеем“, казва тя. „Когато трябва да боравите с храната си и да я обработвате – вместо просто да я хвърляте в боклука, където „изчезва“ – започвате да мислите за цялата храна, която купувате на първо място.“

На всеки няколко дни Мейс се отправя към задния си двор, за да изпразни тази кана в голяма пластмасова чаша за компост, която е купила втора употреба от Facebook Marketplace. Представете си кофа за боклук отстрани, с две или три вътрешни камери: Едната е за добавяне на нови остатъци от храна, а другите са затворени за шест до осем седмици, така че микробите да могат да разграждат остатъците без прекъсване. Микробите генерират топлина, следователно „горещо компостиране“.

Mayes аерира купчините, като върти чашата всеки път, когато добавя още остатъци. Тя също така се грижи купчината да е влажна като изцедена гъба и следи баланса въглерод-азот. (Ако компостната ви купчина генерира миризми, това е полезен индикатор, че вашите съотношения са изключени.)

В крайна сметка крайният продукт обикновено заема една трета от пространството на оригиналните остатъци от храна и Мейс изхвърля съдържанието в градината си. Тази година бенефициенти бяха домати, краставици, тиквички и патладжани, както и билки, невен и циния.

Компостирането привлича ли плъхове и други вредители?

Въпреки че начинаещите производители на компост често се притесняват от привличането на вредители като плъхове и хлебарки, Мейс казва, че никога не е имала този проблем. Ако избягвате бъркотията около кошчето си и пазите месото и костите от компоста си, не би трябвало да имате проблеми. Захарта от разлагащата се храна може да привлече пчели, но както посочва Мейс, пчелите са полезни за градината.

Как да започнете да компостирате

  1. Намерете местна помощ. Онлайн търсене може да разкрие места за събиране и оставяне на хранителни отпадъци във вашия град; частни компании за компостиране, които начисляват такса; и помощ от екологични нестопански организации. Litterless и ShareWaste са страхотни онлайн мрежи от хора, които искат да дават и получават остатъци от храна.
  2. Вземете час. В епохата на Zoom онлайн класовете са лесни за намиране. Организацията на Platt, Institute for Local Self-Reliance , предлага виртуални семинари за компостиране на английски и испански в края на октомври.
  3. Вземете правилното оборудване. Ветерани в компостирането препоръчват продукти, произведени от Earth Machine и Exaco, наред с други, представени в магазини като Gardener's Supply Company и Uncle Jim's Worm Farm. Потърсете артикули втора употреба в Craigslist и eBay.
  4. Намерете място, където да го поставите. Ако нямате свои собствени стайни растения или заден двор, потърсете „борса за компост“ или „обществена градина“ онлайн, за да намерите желаещи да ги вземат близо до вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар