неделя, 13 декември 2020 г.

Никола Бенин. Родословното дърво на Чингис хан. Genghis Khan’s family tree

 Никола Бенин


Монголската империя в своя разцвет обхваща голяма част от евразийската земя, но не е творение само на един човек. Когато Чингис хан умира през 1227 г., монголите не са пристигнали в Европа, не са превзели Близкия изток и не са окупирали Китай. Тези завоевания трябваше да завършат наследниците на Чингис хан, неговите синове и внуци. Родословните дървета винаги са сложни и трудни за запомняне, но това са основните клонове на дървото на Чингис хан:

БьортеBörte, 1161-1230, съпруга на Темуджин и велика императрица на империята. Бьорте не беше единствената съпруга на Темужин, но изглежда двойката изпитваше много добри чувства един към друг. Тя беше негов доверен съветник с отговорност за собствената си територия.

Бьорте роди четирима синове:

ДжочиJochi, 1181-1227. Може да не е бил син на Темуджин, тъй като той се е родил твърде скоро след завръщането на Бьорте при съпруга си. Той никога не е бил приет от братята си като законен наследник на баща им. Когато Чингис хан раздели империята си Джочи получи най-западната част, територия, която по-късно започна да съставлява Златната орда, в днешна Русия.

ЧагатайChagatai, 1183-1242. Бил водещ критик на Джочи и бил смятан за много избухлив от братята си. Той наследил средноазиатските части на империята от баща си. По-късно известен като Чагатайското ханство. Той много обичаше  айраг 

ЙогедейÖgedei, 1186-1241, е третият син и наследник на Чингис хан, като компромисно решение, вместо да избира Джочи или Чагатай. Той разширява империята в Близкия изток, нападна династията Джин в Китай и се премести в Корея. По време на неговото управление монголите навлизат в Европа.

Tolui, 1192-1232, е най-младият от синовете на Чингис хан.Потомците му управляват Монголия до 1691 година.

Толуй от своя страна има четирима синове, но между тях съществуват непрекъснати съперничества и от време на време войни.

Möngke , 1208-1259, подобрява управление на империята. По време на неговото управление монголите окупират Ирак и Сирия. След смъртта му между братята му избухва война за правото на наследяване.

КублайKublai, 1215-1294 г., е монголският владетел, който окупира Китай през 1271 г. и основава династията Юан, която съществува до 1368 г., когато е превзета от Минг. Той премества столицата си в Пекин.

ХюлегюHülegü, 1218-1265, окупира голяма част от Западна Азия, включително Персия, и е отговорен за уволнението на Багдад през 1258 г. Неговите сили губят важна битка при Айн Джалут, 1260, срещу владетелите Мабелютски султанат  в Египет. Неговата част от империята става по-късно известна като Илханат, разположен в днешен Иран.

Арик БьокеAriq Böke 1219-1266. беше най-малкият син на Толуй. След смъртта на Мьонгке през 1260 г. той претендира за трона, но е победен от братята си. Умира на 45 години. Според слуховете той е бил отровен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар