събота, 12 декември 2020 г.

Никола Бенин. Произходът на скандинавските гали в Ирландия и Шотландия

 Никола Бенин



Художествено изображение от 16-ти век на група ирландски и шотландски воини (Gallowglasses and Kerns) от Албрехт Дюрер. Gallowglass, елитен войн наемник в средновековна Ирландия, е бил член на скандинавско-галските кланове на Шотландия през високо Средновековие.

Норвежко-галските (познати по друг начин под термините „хиберно-норвежки“ или „чужди гали“) са хора, произхождащи от скандинавските селища, създадени през епохата на викингите в Ирландия , Шотландия, остров Ман и Хебридите, произлезли от бракосъчетанието между скандинавските колонисти и местното галско население.

В ранната средновековна Ирландия скандинавските гали произхождат предимно от районите, заселени предимно от норвежките викинги между 8-ми и 10-ти век. Първото регистрирано нападение на викинги в Ирландско море се е случило през 795 г. на остров Ломбай.

Норвежко-галските нашественици постепенно се превръщат в доминираща сила на териториите около Ирландско море между ранното средновековие и високото средновековие, като в процеса създават мощни и трайни царства, най-вече тези на Дъблин, Ман и островите (т.е. островът на Ман и съседните острови) и Гелоуей в югозападна Шотландия.

Други два забележителни набези, извършени на ирландска земя, се разгръщат по бреговете на дребните царства Брега (разположено северно от съвременния Дъблин) през 798 г. и на Конахт (една от четирите исторически провинции на Ирландия) през 807 г. Тези ранни набези на викингите са въз основа на бързи тактики за удряне и бягане и може да е изцяло проведено от норвежки викинги. Впоследствие основните региони на скандинавското селище са създадени в Дъблин, Уексфорд, Уотърфорд, Лимерик и Корк. Тези градове първоначално са проектирани и построени като крайбрежни отбранителни крепости  (известни като „дълги фортове“) от скандинавите по време на първата вълна на заселване на Изумрудения остров (което съответства на ирландското ранно средновековие).

По отношение на Шотландия, най-ранните скандинавски набези могат да бъдат хронологично проследени до началото на 8-ми век. Както в случая с Ирландия, по-голямата част от викингите, които нахлуват и след това се заселват, са от норвежки произход. След първите скандинавско-галски контакти архипелазите Шетланд и Оркни бяха наречени „Norðreyjar“ (т.е. „северните острови“ в стария скандинав), докато Хебридите, островите на Фърт Клайд и остров Ман - това формират основата за Кралство Ман и островите - са наречени „Suðreyjar“ (т.е. „южните острови“ на старонорвежки).




Няма коментари:

Публикуване на коментар