вторник, 8 декември 2020 г.

Никола Бенин. Нобеловата награда за литература за 2020 година беше присъдена на американската поетеса Луиз Глюк (Louise Glück)

Никола Бенин



Американската поетеса Луиз Глюк стана първата получателка Нобеловата награда за литература за 2020 година в дома си в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ. Писателката получи медал и грамота в градината си „в красив зимен ден“.

Наградата бе връчена на Глюк за „нейния безпогрешен поетичен глас, който със строгата си красота прави индивидуалното съществуване в универсално". Въпреки че името на новия лауреат беше наречено от експерти като достойно за висока награда, то не беше сред основните претенденти. „Тя е един от най-изявените текстописци на съвременната американска литература", каза председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон на пресконференция в Шведската академия. Той добави, че: „В поезията й има много хумор и остроумие."

Поради пандемията Нобелова седмица 2020 се превърна в най-необичайната в историята на наградите. Повечето от нейните събития, според Нобелова фондация, ще се проведат онлайн.

В тази уникална година за Нобелова награда всички лауреати получават медали и дипломи в своите страни - Германия, Великобритания, Италия и САЩ в сътрудничество с шведските дипломатически мисии. Тържествените презентации ще бъдат записани на видео. Те ще станат част от телевизионните програми на 10 декември, деня на смъртта на Нобел, които ще се излъчват от кметството на Стокхолм и университета в Осло от шведския телевизионен канал SVT и норвежкия NRK.

Паричният компонент на Нобеловата награда във всяка номинация тази година е нараснал с 1 милион и е равен на 10 милиона крони (1,18 милиона долара). Както икономистите вече са изчислили, тазгодишните Нобелови лауреати могат да разчитат на значително по-високи парични награди. Две са основните причини за решението на Нобелова фондация да увеличи размера на наградата с повече от 10%: пандемията на COVID - 19 и липсата на разходи при покана на гости на тържества.


Няма коментари:

Публикуване на коментар