понеделник, 7 декември 2020 г.

Никола Бенин. Коледна звезда се появява на 21 декември след 1226 година

 Никола Бенин


Юпитер и Сатурн ще се появят по-близо един до друг в нощното небе на Земята, отколкото са били през Средновековието

Юпитер и Сатурн ще изглеждат като „двойна планета“ за първи път от Средновековието. На 21 декември 2020 г. - датата на декемврийското слънцестоене - почти ще се сблъскат, за да се превърнат в една супер ярка светлинна точка.



В действителност, разбира се, те изобщо няма да са близки. Помислете за разстоянието от Земята до Слънцето. Това астрономите наричат астрономическа единица (au) и по този начин измерват разстоянията в необятността на Слънчевата система. Юпитер е на 5 au от нас. Сатурн е на 10 au.
Тези две планети се изравниха в Слънчевата система преди няколко седмици, но на 21 декември те ще изглеждат подравнени с нас на Земята. Нашата линия на видимост е различна, защото ние обикаляме бързо около Слънцето.


Възможно ли е „Витлеемската звезда“ да е „тройна връзка“? Венера и Юпитер заедно с Луната

Орбиталният резонанс на Юпитер и Сатурн е такъв, че те се подреждат в „велика връзка“ на всеки 19,6 години, но рядко са толкова близки - от нашата гледна точка на Земята - както на 21 декември 2020 г., когато двете планети ще бъдат разделени от по-малък от привидния диаметър на пълнолуние.

„Ще трябва да се върнете чак до зората на 4 март 1226 г., за да видите по-тясно подреждане между тези обекти, видими в нощното небе.“, казва Патрик Хартиган, астроном от университета Райс.

Някои смятат, включително легендарният германски астроном Йоханес Кеплер, че „Витлеемската звезда“ в историята на влъхвите или „трима мъдреци“ може да е рядка тройна връзка на Юпитер, Сатурн и Венера.

Рядкото небесно събитие ще може да се наблюдава навсякъде по Земята, където небето е ясно. Планетите ще изглеждат ниско в западното небе за около час след залез слънце.

Въпреки че гледката на сливането на двете планети ще потъва към хоризонта, тя ще бъде достатъчно ярка, за да се гледа в полумрак.

Всичко, от което се нуждаете, е безпрепятствена гледка на югозапад от около 45 минути след залез.

С пожелание за ясно небе и широко отворени очи.





Няма коментари:

Публикуване на коментар