четвъртък, 3 декември 2020 г.

Никола Бенин. Льовен е европейска столица на иновациите 2020

 Никола Бенин


Град Льовен в Белгия е Европейска столица на иновациите 2020 г. , обяви днес Комисията по време на Европейските дни за научни изследвания и иновации . Наградата отличи отличните иновационни концепции на Льовен, както и процесите и моделите на управление, създавайки рамка, която съживява идеите. Общината ще получи награда в размер на 1 000 000 евро, финансирана по програма „Изследвания и иновации“ на „Хоризонт 2020“. Петте подгласни места - Клуж-Напока (Румъния), Еспоо (Финландия), Хелсингборг (Швеция), Валенсия (Испания) и Виена (Австрия) - ще получат по 100 000 евро.

Мария Габриел, комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж, каза:

Льовен е град, ръководен от мисии, който се отличава с иновативни модели на управление. Той предлага на своите хора възможност да се включат в критични процеси на вземане на решения. Но за мен е чест да призная инициативите на всички шестима победители. Техните жизнени иновационни екосистеми са вдъхновение за всички европейски градове.

Мохамед Ридуани, кметът на Льовен, каза:

За мен е чест и благодарност за тази награда, която е символ на надежда за по-добро общо бъдеще, особено в тези предизвикателни времена. Иновациите за по-добро и за всички е мотото на Льовен. Сътрудничеството и съпричастното лидерство, преведени систематично в ангажиращ модел на управление, е нашият начин да го направим.

Льовен е шестият град, спечелил наградата за европейска столица на иновациите, и третият нестоличен град след Барселона и Нант. Градът се стреми да се превърне в една от европейските лаборатории на бъдещето чрез ориентиран към мисията модел, който улеснява съвместните иновации. Различни групи от заинтересовани страни се обединяват, като общата цел е да се иновации около сложни предизвикателства от изменението на климата и преминаването към кръгова икономика към осигуряване на висококачествено образование и грижи. Льовен не само предоставя увеличени възможности за иновации на своите граждани, но и активно ги включва в тестването на техните идеи в града.

Основните иновативни проекти и инициативи на Льовен включват:

  • Льовен 2030 - над 600 партньори, включително правителства, институции на знанието, компании, организации и граждани, работят заедно за разработване и прилагане на стратегия за преход към климата. Това включва:
    • на пътна карта върху въглен неутралност, разработен през 2019 г. заедно с над 70 експерти. Той предоставя споделена и подробна визия за неутрален до въглерод Льовен, постигнат чрез конкретни действия и етапи.
    • набор от „ стратегически експерименти “, направен в сътрудничество с Climate-KIC на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който идентифицира лостове в множество области (ангажираност на гражданите, управление, данни и мониторинг, финанси) за отключване на промените. Например, един експеримент има за цел бързо да разшири модернизацията в един от кварталите на Льовен и да постигне трайно структурно ускоряване на жилищните ремонти.
    • УТРЕ , проект за „Хоризонт 2020“, който направи Лювен фар за амбициозни градове като Ниш и Дъблин за разработване на пътна карта за градски климат.
  • Leuven MindGate - уникална иновационна екосистема, съставена от компании, институции на знанието и правителството, която създава благодатна среда за таланти, предприемачество и инвестиции и превръща Льовен в един от най-добрите региони в света за здраве, високотехнологични технологии и творчество.
  • Льовен, Maak het Mee! (Льовен, Със създаване!) Отправи открита покана за гражданите да представят своите идеи за това как да направят Льовен по-добро място за живеене, работа и игра.
  • Трансформацията на Frederik Lintsstraat от Льовен в „климатична улица“ благодарение на квартални действия, насочени към устойчиви домове, мобилност, потребление и др.
  • Leuven Helps , онлайн платформа, стартирана по време на кризата с COVID-19, свързва жителите в нужда с хиляди доброволци, готови да помогнат. Льовен е първият град, създал платформа от този вид, приета по-късно от 280 града по света.
  • Общоградската мрежа „ Създаване на образование “ (SOM), която има за цел да подобри равни възможности за обучение и да насърчава разнообразието, разработи „Льовен учи“ по време на кризата с COVID-19. Този инструмент свързва учители, студенти, експерти и доброволци, за да улесни прехода към електронно обучение.

Заден план

Шестото издание на European Capital of Innovation Awards стартира през март 2020 г. Известно също като iCapital Awards, състезанието бе отворено за градове с минимум 100 000 жители от държавите-членки на ЕС и  страни, свързани с „Хоризонт 2020“ . Тази година 35 града от 20 държави са кандидатствали за състезанието (30% повече в сравнение с 2019 г.).

Жури на високо ниво от независими експерти с най-добри познания в академичните среди, бизнеса и публичния сектор избра победителя и петте подгласни градове. Журито оцени как кандидатстващите градове разширяват границите на иновациите, като разглеждат четирите критерия : експериментиране, ангажиране, разширяване, овластяване.

За първи път състезанието се проведе през 2014 г. Сред предишните победители са Барселона (2014), Амстердам (2016), Париж (2017), Атина (2018) и Нант (2019). Наградите се отпускат в рамките на „Хоризонт 2020“, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар