вторник, 9 юни 2020 г.

Суринамска жаба (Pipa pipa). Женските от този вид раждат младите си от дупки в гърба.

Никола Бенин

Pipa pipa01.jpg

От многото начини да се родиш. В действителност животните са намерили различни начини да пренесат малките си в света. Едно от тях е живото раждане, което може би е най-познато на хората.

Раждането на живо е често срещано в целия животински свят, а не само сред бозайниците. То се е появило при рибите, земноводните, насекомите и паякообразните.

Всъщност вивипаритетът се е развил независимо около 150 пъти при различни животински видове, включително най-малко 115 пъти при влечугите.

Има предимства и недостатъци за снасяне на яйца и пренасяне на живо. Всички майки трябва да направят едно нещо за своето потомство: да осигурят подхранване. Уникален е случаят на морски кончета, при които тялото на бащата е това, което храни младите.

Един от по-сюрреалистичните примери е суринамската жаба ( Pipa pipa ), изключително плоска амфибия, наподобяваща листа от южноамериканските тропически гори. По време на чифтосването мъжката отлага десетки оплодени яйца на гърба на женската, а след това кожата й расте около яйцата, създавайки повърхност като обърнато мехурче обвивка. Потомството се развива в тези малки утроби с месеци. В крайна сметка те излизат от гърба на мама и се отправят във водата.

Защо такава странна система? Подобно на други видове, суринамската жаба може да осигури на яйцата си някаква полезна защита, като ги носи наоколо в свят, пълен с гладни за яйца хищници.


Няма коментари:

Публикуване на коментар