петък, 26 юни 2020 г.

Никола Бенин. Чефалу, едно от най-красивите села в Италия

Никола Бенин


Чефалу, едно от най-красивите села в Италия, е една от най-натоварените ваканционни дестинации и курорти на острова. Намира се на северния бряг на Сицилия, на около 70 км от Палермо.
Kephaloidion и Coephaledium за гърци и римляни, което означава глава или също върх, крайник. Гафлуди за арабите, укрепен град и изобилни води.
Градът е доминиран от монументална скала, която се издига до 270 метра височина, известна вече на финикийците като „промоция на Херкулес “, на която стои Храмът на Диана , мегалитна сграда, свързана с поклонението на водата, както е посочено от близко казанче, датиращо от девети век пр.н.е. Историческият квартал лежи в сянката на този бастион и се вкопчва около биещото му сърце, което несъмнено е Дуомото, гигантска катедрала, построена от Роджър II, Норман.
Duomo di Cefalù - ph.Dalibor Kastratovic
Duomo di Cefalù - ph.Dalibor Kastratovic
Според легенда катедралата е построена в този град, а не в Палермо, столицата на кралството, след обет, даден на Светия Спасител от самия Роджър, който се спасява от буря и слиза на плажовете на селото. По-вероятни са мотивациите от политико-военен характер, предвид конотациите на територията и неоспоримите характеристики на естествена крепост и извън мащабните пропорции на базиликата, всички увеличени от мегалитните стени на стария град, чиито свидетелства остават по скалите на Гюдека (Постиела) и на древната Порта Тера (дн. Пиаца Гарибалди).
Duomo di Cefalù - Ph.Erik Skramstad / Чудеса на Сицилия
Duomo di Cefalù 

Ерик Скрамстад
Въпреки че може да изглежда странно, този символ на силата на нормандски цар той намери вдъхновени главни герои в работната сила и в истинските ислямски архитекти. Дизайнерските контури всъщност са същите като останалите шедьоври на Палермо, вдъхновени от великолепието на крепостите-дворци на цирид и хамадид, характерни за Магреба. Тежки сгради, компактни в блока на двете кули, но ярки поради златото на стените и отраженията на мозайките. Вътре внушителната колонада бележи ритъма на околната среда и насочва вниманието ни към доброжелателния поглед на Христос Пантократор, красива византийска мозайка на златен фон с надписи на гръцки и латински. Дървеният кръст, висящ в централната апсида, се приписва на Гуглиелмо да Пезаро. Също така забележителна е обителта, прилежаща към катедралата, украсена с колони и резбовани капители и романски шрифт.
Има много забележителности, които можете да видите и в средновековния Чефалу .
Има Palazzo Maria в Piazza Duomo и Osterio Magno в Corso Ruggero от тринадесети век, собственост на граф Ventimiglia с двата си красиви прозорци с две светлини от тринадесети век и един mullioned прозорец от четиринадесети век.
lavatoio di Cefalù
lavatoio di Cefalù
Изцяло изсечена от скалата и активна доскоро, е средновековната пералняСлед спускане на внушителния си лаван камък, извити стъпала, се оказваме в полузакрито пространство, в което се намират редица древни басейни, захранвани от река Чефалино, която се изтича от двадесет и две устия с форма на железен лъв.
В тази специална обстановка, пълна с история и култура, ние се връщаме назад към минали времена, сред песни писъци на сицилианските перални, заети с ежедневния си ритуал.
Покритата площ е запълнена от голяма арка със силно арабско влияние. От дясната страна на входа единствен надпис ни връща към древна легенда : „Тук тече Чефалино, по-здрав от всяка друга река, по-чист от сребро, по-студен от сняг“ . Легендата разказва, че Цефалино генерира от непрестанните сълзи на нимфа, която се разкая, че наказа със смърт изневярата на любимия си.
Това е абсолютно задължително да се види в Cefaù за великолепен вкус на сицилианския средновековен живот.
Преминавайки към барока на Чефалу, намираме фасадите на Монте дела Пиета (1716 г.) и красивата църква на Чистилището (1668 г.), както и безброй портали, корбели и други архитектурни детайли, които красят улиците и площадите на старата град, който все още е в средновековния план.
Ще бъде срамно да отидеш от Чефалу, без да правиш екскурзия до музея Мандралиска, за да се насладиш на изключителния „Портрет на непознат“ от Антонело да Месина и за ценителите на този тип неща да се скиташ в правоъгълните крипти на Църквата на Чистилището, в която се намират напълно изсъхнали трупове.
Ritratto d'Ignoto di Antonella da Messina - ph.  www.huffingtonpost.it
Ritratto d'Ignoto di Antonella da Messina - ph. huffingtonpost.it
След това интересно потапяне в изкуството и културата, просто трябва да потърсите добро място пред прекрасното море и да поръчате прясна риба, докато чакате залеза и за спектакъла на пристанището да бъде осветено, което осветява нощта.
lungomare di Cefalù - от touringclub.it
lungomare di Cefalù - от touringclub.it
Едно от прелестите на селото е „паста таяну ”, тоест паста в тигана: слоеве от паста с месо, пържени патладжани, борови ядки, стафиди и сирене пекорино, изпечени в голям чаша.
Храната е култура, а дегустацията е начин за посещение и познаване на историята на Чефалу.
Някои от ястията на Cefalù си спомнят неговите сгради, тъй като карнената мурата  (оградено месо), която предизвиква норманска крепост, направена от слоеве месо, лук и картофи с битани от пресен босилек, риган и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар