вторник, 9 юни 2020 г.

Никола Бенин. Подходящ нощен сън и запушените артерии

Никола Бенин

 3-D illustration of blood vessels with plaque buildup.

Нарушеният нощен сън и запушените артерии ни съпътстват с напредване на възрастта. И макар и двете разстройства да изглеждат несвързани, ново проучване помага да се обясни защо те всъщност са патологично преплетени.
Учените за науката за съня в университета Berkeley разкриват влиянието на фрагментирния нощен сън върху натрупването на мастна артериална плака, известна като атеросклероза, която може да доведе до фатално сърдечно заболяване.
„Ние открихме, че фрагментираният сън е свързан с хронично циркулиращо възпаление в целия кръвен поток,  което от своя страна е свързано с по-големи количества плаки в коронарните артерии“, казва  Матю Уокър, UC Berkeley професор по психология и невронауки.
Констатациите, публикувани на 4 юни, в списание PLOS Biology, разкиват лошия сън като ключов рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, който се нарежда като най-добрият убиец на американците, с около 12 000 смъртни случаи всяка седмица в сравнение с COVID-19, който взема за жертви по 1000 души на ден по време на пандемията в САЩ.
Установените рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания при хората включват неправилна диета, липса на физически упражнения, затлъстяване, високо кръвно налягане и тютюнопушене.
Например, атеросклерозата често започва в ранна зряла възраст. „За съжаление, този процес преминава до голяма степен незабелязано, докато натрупването на плака в средна или напреднала възраст внезапно блокира притока на артериална кръв към сърцето, белите дробове, мозъка и / или други органи, оттук и нейният носител,„ мълчалив убиец “, каза Валат.
Съвети за подобряване на качеството на съня
  • Поддържайте редовен режим на сън, лягане и събуждане по едно и също време всеки ден.
  • Като част от нощното рутинно затваряне, избягвайте да гледате екрани на компютър, смартфон и телевизор в последния час преди лягане и не дръжте телефони и други цифрови устройства извън спалнята.
  • Занимавайте се с някаква форма на физически упражнения през деня.
  • Получете излагане на естествена дневна светлина, особено през първата половина на деня.
  • Избягвайте стимуланти, като кофеин, и успокоителни, като алкохол, по-късно през деня.
  • Ако не можете да спите, станете от леглото и направете релаксираща дейност далеч от спалнята, като например да четете при слаба светлина. Връщайте се в леглото само когато сте сънливи.
  • Прегледайте се за сънна апнея, ако се знае, че сте силно хъркане и / или се чувствате прекомерно уморени през деня.
  • Консултирайте се с Вашия лекар, ако изпитвате безсъние и попитайте за когнитивно-поведенческа терапия за безсъние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар