вторник, 2 юни 2020 г.

Никола Бенин. АНДОРА ЛА ВЕЛА

Никала Бенин

Ariel View Andorra la Vella Andorra

Андора ла Вела


Бари Антик 

Столицата на Андора – Андора ла Веля е живописен град в планинска долина на 1000 метра над морското равнище.
Най-забележителна и най-стара е сградата „Домът на долината“. Високата ѝ кула е първото, което се вижда, когато влезеш в долина на река Валира. Построена е през XIV в., някога е служила за затвор. Сега е седалище на парламента и правителството.
Андора ла Веля е също една от 7-те общини на които е поделена страната.
Основан през 9-ти век, градът показва историческа архитектура. Безмитната зона на страната създава уникални условия за туристите –  без туристическа такса и добавена стойност. Андора ла Веля е град, претъпкан с много супермаркети.
Страната е лидер в броя на супермаркетите.
На територията на страната, в планините, населението е малобройно и има пълна липса на природно наследство.Такива разочароващи прогнози без легализирана престъпност щеше да потопи страната в бедност. Княжество Андора обаче премахва проверката на митническите и паспортни данни на пътника и влизането в страната е много приятно, благодарение на  липсатана митническа проверка. Също така броят на супермаркетите-гиганти привлича тук повече от 10 милиона души от целия свят през цялата година! И това е на население от близо 80 000 човека! Тази статистика не изглежда реална за толкова малка Андора. Но е вярно, тъй като в страната почти 80% от жителите живеят от туристическите ресурси.
Разхождайки се по улиците на столицата в търсене на забележителности може случайно да се натъкнете на културен фестивал, музикален фестивал, или ще видите най-старите къщи, направени от камък, или просто ще се полюбувате на площадите. Недалече от столицата е  расположен Калдеа – годорстта на  андорци – комплексът  с бани, лечебни вани, басейни, сауни, безспорно ще направи вашата почивка незабравима.
Централно място за събиране, особено вечер, е Пласа дел Побле (Народният площад), разположена зад църквата Свети Естев (Свети Стефан).

Повече за Андора ... Независимата страна Андора е много малка планинска страна в източните Пиринеи, между Франция и Испания с население от около 86 000 души. Имайки размери само около 180 квадратни мили, можете да шофирате по него в рамките на час. Андора има просперираща икономика с основен туризъм, представляваща около 80% от БВП. Привлечени от безмитния статут на Андора и от летните и зимните курорти, приблизително 9 милиона туристи посещават годишно страната.

Андора има популярни ски курорти, предлагащи най-добрите ски в Пиренейските планини. Можете да поемете по един от само три основни пътя в Андора и да откриете някои от най-красивите гледки в Пиренеите.


Съвет за пътуване ... Автобусната компания Alsina Graells има 8 пътувания на ден до Андора дел Вела от Барселона, като около 4 часа струва 23 евро в една посока, 40 евро обратно пътуване .
В продължение на 715 години, от 1278 до 1994 г., Андора е княжество, управлявано от французите и испанците. Поради това Андора запази независимостта си. През 1993 г. тази феодална система е модифицирана с превръщането на правителството в парламентарна демокрация.

Дълго изолирана и обедняла планинска Андора постигна значителен просперитет след Втората световна война заради туристическата си индустрия и беше данъчно убежище, което доведе до изграждането на модерни банкови офиси в Андора Ла Вела. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар