събота, 20 юни 2020 г.

Никола Бенин. Абатство Уилби и Граф Дракула

Никола Бенин

Абатство Уитби - Уитби, Англия.

Руини в Уест енд, абатство Уитби

През 657 г., когато е създаден първият манастир в Уитби, тогава част от англосаксонското царство Нортумбрия, в Англия се практикуват две форми на християнство. Келтското християнство, което твърди, че е родословие от Св. Йоан Евангелист, е разпространено от ирландски монаси от Йона и Линдисфарн (където е създадена известната Книга на Келс). Римското християнство е било донесено от мисионери, като св. Августин, от Рим. Всяка деноминация има свой стил на монашеско облекло и монашеско правило и всеки има различен метод за определяне на датата на Великден.

Днес това може да изглежда излишно, но в 7-ми век определянето на датата на Великден е жизнено важно. В Нортумбрия се практикуват както келтското, така и римското християнство. Всъщност, докато царят и неговият двор празнували Великден, неговата кралица и нейните поддръжници все още били пост за Великия пост.
През 664 г., за да разреши въпроса, англо-саксонският крал Освиу призова важни църковни служители от двете страни да обсъждат пред него в Уитби. След като изслушал аргументите, той помолил страните да му кажат кой е вратарят на небето. И двете страни се съгласиха, че това е Свети Петър. При това кралят се усмихна, според летописите на историкът Преподобен Беде, и избра римската власт (страна на Свети Петър), казвайки „иначе, когато дойда до небесните порти, може да няма кой да ги отвори. защото онзи, който държи ключовете, се обърна.
По онова време Нортумбрия е най-голямата англо-саксонска държава и нейното приемане на римско християнство бързо се разпространява из цяла Великобритания.

От този момент църквата от 7 век изчезва и руините на хълма днес са всичко, което е останало от изоставен бенедиктински манастир от 13-ти век, позволен да падне в разруха.

Граф Дракула в абатство Уитби

Сценарист Брам Стокър, който е написал романа "Дракула", имал работен ден като бизнес мениджър за викторианската "суперзвезда" Хенри Ървинг. През 1890 г., след трудна обиколка в Шотландия, Ървинг предложи Стокър да си вземе почивка в морския бряг Уитби. Той беше там сам в продължение на една седмица, преди да се присъедини към семейството си. През онази седмица той беше развълнуван от зловещото присъствие на абатството. Той също посети библиотеката на Уитби, където чете за благородник от 15-ти век, Влад Цепеш. Тепеш, който набил враговете си на дървени колове, бил известен като Влад Цепеш и Влад Дракула.
Стокър отбеляза детайлите, заедно с датата, която ги беше намерил.
Докато е бил в Уитби, Стокър е научил и за корабокрушението на руски кораб „Дмитрий“ от Нарва, който се е заседнал с товара си от сребърен пясък под скалите. Тази информация също намери своето място в новия му роман. В "Дракула" корабът се е превърнал в Деметра от Варна. И когато се натъкна, на 8 август, на борда на мъртвите, черно куче избяга и изтича до 199-те стъпала на града до църквата точно под абатството. Както посочва английското наследство, което управлява сайта, 8 август беше датата, която Стокер отбеляза, когато чете за Влад Цепеш в публичната библиотека на Уитби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар