петък, 5 юни 2020 г.

Бале (Balе), Хърватия

Никола Бенин

Bale - Kaštel Soardo Bembo

Бале - малко живописно градче, датиращо от римско време, изобилства с голям брой забележителности, които определено си заслужава да се видят. В добре запазения градски център основната атракция е дворецът Сорадо-Бембо (Kaštel Soardo-Bembo).
Благодарение на красотата на готико-ренесансовата фасада, най-голямата сграда в Бала, дворецът Соардо-Бембо, привлича вниманието на всички, които идват в града. Замъкът е най-монументалната сграда в историческия ансамбъл. Построен е като представителен жилищен дворец в началото на 16 век между две кули в рамките на градските стени. Първоначално е принадлежал на семейство Соардо, но през 1618 г., с женитбата на Вероника Соардо с Алвизе Бембо, дворецът става собственост на семейство Бембо. По време на обновяването в мазетата са открити предмети от селището от бронзовата епоха. Замъкът Соардо-Бембо е включен в списъка на 30-те най-важни паметници в Хърватия и е напълно реновиран през 2012 година.

Bale - Lapidarij - kripta

По времето на изграждането на днешната енорийска църква Посещение на Блажена девица Мария св. Елизабет, каменните останки от по-старите църкви, съществували в района, бяха внимателно съхранявани в криптата. В криптата има лапидарий, където се съхраняват каменни скулптури и фрагменти от декоративни каменни скулптури и богослужебни мебели от периода от древността до късното Средновековие от района около Бале (Света Мария Велика, Света Мария Малката, Сан Поло). В криптата се съхранява каменен саркофаг от 1595 г., в който са били съхранявани останките на Блажен Юлиан, покровител на Бале, след пренасянето им в енорийската църква през 1755 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар