неделя, 21 юни 2020 г.

Никола Бенин. Анна Комнина (Anna Comnena) - „Алексиада“

Никола Бенин

spaceinvaderjoe.files.wordpress.com/2012/02/lab...

 Михаил от Ефес наставлява Анна Комнена в сложни направления на философията, разглеждайки по-специално творбите на Аристотел. Тя винаги е смятала, че животът й ще бъде по своята природа „обещаващ“. И все пак, това се променя драматично през 1087 г. пр. Н. Е., когато на Алексиос  му се ражда син Йоан, който стана негов избран наследник и обект на огромната омраза на Анна.

През 1097 г. пр. Н. Е., Когато Анна е била едва на 14, тя се омъжва за талантливия генерал Никефорос Брайньос Младши. След това замисля с баба си Анна Даласене,да направи съпруга си следващ император.

Този план се проваля, най-вече защото Никефорос остава лоялен към официалния наследник Йоан и останал настрана, когато бунтовниците се подготвили да завземат контрола над двореца.

Когато Алексий умира от болест през 1118 г. пр.н.е., синът му Йоан става император Йоан II. Изглежда, че Анна е била замесена в опит за покушение, насочен към Йоан, и в рамките на една година Йоан е прогонил сестра си на манастира в манастир.

Поне принудителното усамотение на Анна й позволи да напише своя „Алексиада“. което се оказа присъда от 35 години.

„Алексиада“ е започнала около 1137 г. и е писана непрекъснато до средата на 1140 г. пр.н.е. Текстът обхваща периода на византийската история от 1069 до 1118 г. пр. Н. Е., събран се от 13 книги, написани на атически гръцки.


Моля, кликнете върху рекламите. Така блогът се издържа.

Предварително Ви благодаря!



Няма коментари:

Публикуване на коментар