петък, 26 юни 2020 г.

Никола Бенин. „Света София" не трябва да бъде освободена от нейния вселенски характер и превърната в мюсюлманско място за поклонение

Никола Бенин


Информиране на държавите-членки на ЮНЕСКО за Света София

Гръцка инициатива





Гръцкият министър на културата и спорта Лина Мендони изпрати писмо до представителите на всички държави-членки на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), в което ги информира за плановете на турското правителство да превърне "Света София" в джамия.
„Света София не трябва да бъде освободена от нейния вселенски характер и превърната в мюсюлманско място за поклонение“, подчерта гръцкият министър на културата Лина Мендони.
Изявлението на министъра на културата и спорта д-р Лина Мендони е следното: „През 1934 г. основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк прие указ за превръщането на Света София в музей. Тогава паметникът от VI век е завещан на човечеството. През 1985 г. Света София - заедно с други паметници в Истанбул - е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Промяната на статута на такъв паметник трябва да бъде одобрена с решение на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО. Това не се е случило. Турция е подписала Конвенцията на ЮНЕСКО през 1972 г., затова е длъжна да я спазва. Това, което турското правителство и президент Реджеп Ердоган се опитват да направят днес, съживява и възкресява фанатични националистически и религиозни настроения. Това е опит за намаляване на стойността на паметника и неговото международно излъчване. Паметник с универсална стойност, като Света София, се използва за политическа целесъобразност. Правят се опити за възстановяване на условията от 15 век в 21-ви.
„Тъй като междуправителствената среща на ЮНЕСКО беше отложена поради пандемията Covid-19, без да е определена нова дата, ние сме длъжни да информираме делегациите на държавите-членки на ЮНЕСКО, така че да се разбере, че в никакъв случай не трябва да се поставя паметник на Света София губи своя вселенски характер и се превръща в мюсюлманска джамия. Това е, което правим от днес. "

Няма коментари:

Публикуване на коментар