четвъртък, 11 юни 2020 г.

Никола Бенин. В Швейцария с влак

 Никола Бенин

Малка планинска страна в сърцето на Европа, Швейцария обикновено се свързва с шоколад, банкиране, ножове и часовници. Това е място за организираните, ефикасни и по-фини неща в живота.
Но когато пристигна, ме порази нещо съвсем различно.
От плодородните долини на север през Алпите до средиземноморския юг, красивата природа наистина е нещо особено.
И няма по-добър начин за наслаждаване на тази природа от железопътния транспорт. Представете си как седите назад с чаша вино, информативен коментар към слушалката и непрекъснати гледки, докато преминавате из села и долини над планински проходи и сини езера. Повярвайте ми, дори е по-добре, отколкото звучи.
Има няколко по-добри начина да откриете Швейцария от железопътния транспорт.  Снимка: Център за полети

Железопътните пътувания отключват очарователните градове и села в страната.  Снимка: Център за полети
Железопътните пътувания отключват очарователните градове и села в страната. Снимка: Център за полети Източник: Доставя се
Швейцария е географски малка - само на 41 000кв км, може да се побере в Австралия 188 пъти. И все пак, разположена между Франция, Италия, Германия и Австрия, тя е дом на швейцарски немски, френски и италиански говорищи хора, различни култури и някои от най-високите планини в Европа.
 Швейцария има една от най-добрите системи за обществен транспорт в света. Въпреки над 250 индивидуални транспортни компании, гъстата мрежа от фериботи, автобуси и влакове се свързват безпроблемно.
За Швейцария се казва, че има една от най-добрите системи за обществен транспорт в света.  Снимка: Център за полети
За Швейцария се казва, че има една от най-добрите системи за обществен транспорт в света. Снимка: Център за полети Източник: Доставя се
Докато единият влак се изтегли в гарата, свързващата услуга ще чака от противоположната страна на перона или ферибот ще се изтегли в пристанището на 100 метра. Това е напълно без стрес и, разбира се, ефективно.
Системата за издаване на билети също е проста и рентабилна. Просто закупете Swiss Travel Pass, който ви дава достъп до цялата мрежа - не се изискват индивидуални билети.
Изглежда, че всеки влак има своя особена привлекателност, но има четири влака, които са особено живописни: Bernina Express, Glacier Express, Gotthard Panorama и линията Golden Pass.
Влакът на Ледника Експрес.  Снимка: Център за полети
Влакът на Ледника Експрес. Снимка: Център за полети Източник: Доставя се
Описан като най-бавният експресен влак в света, Ледникът Експрес пътува между Сейнт Мориц и Цермат. Осемчасовото пътуване сякаш прелита, защото съм залепен за прозореца, когато сутрешната мъгла се повдига и алпийският пейзаж се променя.
Услугата също е отлична. Домакините на влаковете постоянно гарантират, че се наслаждаваме на пътуването, имаме достатъчно храна и напитки и споделяме информация за местата, през които пътуваме.
В първа и втора клас можете да донесете собствена храна и напитки на борда или да поръчате от менюто на a la carte. Почти всички налични освежителни напитки са предоставени от региони по маршрутите, така че наистина е пълно швейцарско изживяване от забележителностите и звуците на преминаващите гледки до ароматите във влака.
И Ледникът Експрес, и Бернина Експрес пътуват по прочутия виадукт Landwasser, както и по линията Албула, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Този участък от пътуването включва шест извисяващи се виадукти и три спирални тунела с 400 м височина. Виждайки как влакът се изкачва по планините е хипнотизираща гледка, разбирам как влаковете се преминават от редовни коловози към зъбни колела, за да се отправят по стръмните изкачвания.
Пътуванията предлагат разнообразни пейзажи, за да се насладите.  Снимка: Център за полети
Пътуванията предлагат разнообразни пейзажи, за да се насладите. Снимка: Център за полети Източник: Доставя се
Bernina Express е най-високата железопътна линия в Алпите, с наклони до 70 градуса. Трудно е да избереш любима част от пътуването, но мисля, че това трябва да бъде.
След като преминем над планините, влакът се спуска през живописни долини и точно през сърцето на исторически села, дори пътувайки по главната улица на няколко места. Червеният влак наистина контрастира на историческите каменни къщи и плодородни долини.
Просто има толкова много да се види, че е трудно да знам къде да насоча вниманието си.
The Matterhorn, емблематична гледка.  Снимка: Център за полети
The Matterhorn, емблематична гледка. 
Едно от най-хубавите неща за пътуването до Швейцария с железопътна линия са дестинациите, до които можете да стигнете.
Съвременните градове като Цюрих и Люцерн са дом на красиви средновековни градски центрове, изпълнени с интригуващи музеи и оживени крайбрежия, заобиколени от планини. Лугано, на юг, има силно средиземноморско усещане с калдъръмени улици, ресторанти и страстни, италиански говорещи местни жители.
След това има Цермат, значително различно селище за ски в основата на известната планина Матерхорн, която има ски писти, работещи през лятото. Тук най-много ме впечатлява градският център без автомобили. Калдъръмените улици с къщи, облицовани с от тъмен дървен материал
- балкони, изпъстрени с магазини за цветя и шоколад.
Швейцарска пропусквателна карта е задължителна в Швейцария.  Снимка: Център за полети

 Швейцария може да предложи толкова много, че никога не съм очаквал. Там са съвременни градове и гледки, които са наистина вдъхновяващи, местните жители, които са много щастливи, както и най-висококачествената храна и вино.
След като шест дни прекосявах страната с железопътен транспорт, се озовах в оживения Стар град на Цюрих, докато слънцето залязва. И се питам, Швейцария наистина ли е идеалната дестинация за почивка?

Няма коментари:

Публикуване на коментар