вторник, 15 юни 2021 г.

EU Digital COVID Certificate (Европейски цифров COVID сертификат)

 Никола Бенин



Цифровият сертификат COVID на ЕС ще улесни безопасното свободно движение на граждани в ЕС по време на пандемията COVID-19.

 

Сертификатът ще бъде въведен в държавите-членки на ЕС. Държавите могат да започнат да го издават и използват вече и той ще бъде достъпен във всички държави-членки на ЕС от 1 юли 2021 г.

Цифровият сертификат COVID на ЕС е цифрово доказателство, че дадено лице е:


е ваксинирано срещу COVID-19;


- получило е отрицателни резултати от теста;


- възстановено е от COVID-19.


Как гражданите ще получат удостоверението?

Националните власти отговарят за издаването на сертификата. Може например да се издава от тестови центрове, здравни органи или директно чрез портал за електронно здравеопазване. 

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат да поискат и хартиена версия. И двата варианта ще имат QR код, който съдържа важна информация, както и цифров подпис, за да се увери, че сертификатът е автентичен.

Държавите-членки се договориха за общ дизайн, който може да се използва за електронната и хартиената версия, за да се улесни признаването.

Ще могат ли гражданите, които все още не са ваксинирани, да пътуват до друга държава от ЕС?

Да. Цифровият сертификат COVID на ЕС трябва да улесни свободното движение в ЕС. Това няма да е предварително условие за свободно движение, което е основно право в ЕС.



Няма коментари:

Публикуване на коментар