петък, 11 юни 2021 г.

ЗОНА ДУНАВСКИ КОТЛИ (ZONA CAZANELE DUNARII)

 Никола Бенин

Туристическата зона на Дунавското дефиле включва най-дългото ждрело в Европа - Дунавското дефиле -135 км.КОТЛИТЕ са сектор на Дунавското дефиле. Те са дълги около 9 км. На места Дунав се стеснява до 230 м, което затруднява навигацията. Реката граничи с вертикални, скалисти стени. Максимални дълбочини от около 75 м. В сектора на котлите скоростта на водния поток надвишава 5 м / сек. ГОЛЕМИТЕ КОТЛИ са с дължина около 4 км, попадайки между масивите Чукарул Маре (на румънска територия) и Велики Стръбак /Veliko Strbac/ (на сръбска). Дълбочината на водата достига до 80 m. В основата на варовиковата стена, която огражда казаните, има две кухини: пещерите Гура Пониковей /Gura Ponicovei/ и Ветерани /Veterani/.
МАЛКИТЕ КОТЛИ се простират на дължина от около 3,6 км, като са разположени между масивите Малкия чукар /Ciucarul Mic/ (Румъния) и Мали Стърбак /Mali Strbac/ (Сърбия). Дълбочината на водата достига до 100 м.
ДУНАВСКИТЕ КОТЛИ И МАСИВИТЕ Ciucarul Mare / Ciucarul Mic СА ЧАСТ ОТ ПРИРОДНИЯ ПАРКА „ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА”/Porțile de Fier/.
БЛИЗО ДО ЗАЛИВА МРАКОНИЯ в района на Малките котли на Дунав, може да се види, вкопано в скалата, ЛИЦЕТО НА ДЕЦЕБАЛ, с размери 40,5 м - височина и 25 м - ширина. Лицето на Децебал, произведение на изкуството, е с впечатляващи размери.Скулптурата се конкурира със Статуята на свободата в САЩ - като височина - и скулптурите на планината Ръшмор - като време за работа в екип. Най-високата каменна скулптура в Европа! Шестата най-висока статуя в света! Ако се направи връзка между дължината и височината на статуята, се открива „тайната” на нейното издълбаване, дадена от божественото число φ = 1,618, чрез което се получава „златното сечение” в големите скулптури на света. Направена е от художника Флорин Котарча. Идеята е на румънския бизнесмен Йосиф Константин Драган - страстен историк и траколог, финансирал проекта. Строителството започна през 1994 г. и завърши през 2004 г. Дванадесет души са работили по него. Ето някои физиономични размери на лицето: дължина на очите - 4,3 м, дължина на носа - 7 м, ширина на носа - 4 м. Работи се на 2 смени по 6 часа всяка - от 7:30 до 13:30 и от 13:30 до 19:30, в месеците март – октомври, всяка година. За моделиране на скалата е използван помече от тон динамит. Под главата на Децебал има надпис на латински, изкопан в скалата - DECEBAL REX - DRAGAN DONE (“Дечебал Рекс направен от Драган“).Завършен само на 60%, защото финансистът му почива през 2008 г., а скулптурата остава в същата форма.
НА ВХОДА НА МАЛКИТЕ КАЗАНИ, на сръбския бряг, може да се види плочата ТАБУЛАТА НА ТРАЯН /Tabula Traiana/, от почти 2000 години, дълга 4 м и висока 1,75 м, паметник, издигнат от противника на цар Децебал, римският император Траян, за да отбележи похода на римските императорски войски към Дакия и да отбележи победите на Римската империя над Дакийското царство във войната 105-106 г., но също така и завършването на римския военен път на Траян.
В РАЙОНА НА КАЗАНИТЕ, сектор на Дунавското дефиле, се намира долината Мракония („скрито място“ или „тъмна вода“), където до 1967 г. е имало СТАР МАНАСТИР, наречен Мракония. Изграждането на хидроелектрическата централа Железни врата / Portile de Fier/ довежда обаче, до „жертвоприношение” на мястото за поклонение.Преливащите води на акумулиращото езеро, поглъщат руините на манастира, наречен от местните жители „манастирът под вода Млакония“. Когато нивото на Дунав пада много, кръстовидните руини на старото място могат да се видят с просто око. През 1993 г. е положен основният камък на новата църква. След 1989 г. митрополитът на Олтения предприема инициативата за възстановяването му, така че през 1993 г. е положен основният камък на новата църква, а през 1995 г. това селище е възстановено - работите са завършени през 1999 г. 2000 г. Настоящата църква е посветена на „Светите Архангели Михаил и Гавраил“ и „Света Троица“. От старата църква са запазени само царските врати и свещ, които се намират в енорийския музей от Еселница.
Достъпът до манастира е до статуята на Децебал, на 15 км западно от гр.Оршова.
МУЗЕЯТ НА ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА е открит през 1976 г., четири години след откриването на хидроенергията и навигационната система на Железни врати I - 16 май 1972 г. Освен историко-археологически експонати, Музеят на водноелектрическата централа Железни врата и разполага и с: експозиция „Етнография и народно изкуство” - народни носии, турски интериор с предмети от остров Ада Калех; експозиция „Естествени науки” - проломът Железни врати се счита за геоложки музей на открито. Забележителни са скалите, типични за района на Железните порти. Поради богатството на орнитофауната, течението на Дунав в района на Железните порти е обявено за обект на Натура 2000. В „Турбинната зала” могат да се видят 6 турбини Kaplan, с инсталирана мощност от 194,5 MW всяка, с тегло на всяка 3680 тона.
Хидроелектрическата централа "Железни врати I" е най-голямата в Румъния. Това е една от най-големите хидротехнически конструкции в Европа и най-голямата на Дунава.






















Няма коментари:

Публикуване на коментар