вторник, 22 юни 2021 г.

Юридическите експерти по целия свят съставят „историческа“ дефиниция на екоцида

 Никола Бенин


Проектозаконът има за цел да преследва престъпления срещу околната среда

Юридически експерти от цял ​​свят са изготвили „историческа“ дефиниция на екоцида, предназначена да бъде приета от Международния наказателен съд за преследване на най-грубите нарушения срещу околната среда.

Проектозаконът, представен във вторник, определя екоцида като „незаконни или безразсъдни действия, извършени със знанието, че съществува значителна вероятност от сериозни и широко разпространени или дългосрочни щети върху околната среда, причинени от тези действия“.

Инициативата „Спиране на екоцида“ идва на фона на опасения, че не се прави достатъчно за справяне с климата и екологичната криза.

Ако бъде прието от членовете на МНС, това ще стане едва петото престъпление, което съдът преследва - заедно с военните престъпления, престъпленията срещу човечеството, геноцида и престъплението агресия - и първото ново международно престъпление от 40-те години на миналия век, когато нацистките лидери са съдени в Нюрнберг. 

Проф. Philippe Sands QC, от Университетския колеж в Лондон, който беше съпредседател на комисията, която прекара последните шест месеца, изготвайки дефиницията, каза: „Всичките четири престъпления се фокусират изключително върху благосъстоянието на хората. Това, разбира се, прави това, но въвежда нов не-антропоцентричен подход, а именно поставянето на околната среда в основата на международното право и това е оригинално и иновативно.

„За мен единственото най-важно нещо в тази инициатива е, че тя е част от този по-широк процес на промяна на общественото съзнание, осъзнавайки, че сме във връзка със заобикалящата ни среда, нашето благосъстояние зависи от благосъстоянието на околната среда и че ние трябва да използваме различни инструменти, политически, дипломатически, но също и правни, за да постигнат опазването на околната среда."

Закон за екоцида се предвижда от десетилетия, като покойният шведски министър-председател Олоф Палме прокарва идеята на конференцията на ООН по околната среда през 1972 г. в Стокхолм . Съвсем наскоро екоцидът беше обмислен за включване в Римския закон от 1998 г. за създаване на МНС, преди да бъде отпаднал. Шотландският адвокат Поли Хигинс ръководи десетилетна кампания, за да бъде признат за престъпление срещу човечеството преди смъртта й през 2019 г.

Членовете на панела, който включваше и експерти от Самоа, Еквадор и САЩ, се надяват, че сега е подходящият момент за споразумение.

Другият съпредседател, Диор Фол Соу, юрист на ООН и бивш прокурор от Сенегал, заяви: „Околната среда е застрашена в световен мащаб от много сериозни и трайни щети, нанесени й, което застрашава живота на хората, които живеят в нея. Това определение помага да се подчертае, че сигурността на нашата планета трябва да бъде гарантирана в международен мащаб.

„В настоящия контекст, където сериозните щети за околната среда са все по-важни и засягат голям брой държави, тяхната подкрепа може да бъде спечелена за тази нова дефиниция на престъплението екоцид. Може да се мисли, наред с други, за островни развиващи се държави, които са обект на екологични екоциди, извършени от корпорации."

Няколко малки островни държави, включително Вануату, в Тихия океан и Малдивите в Индийския океан, призоваха за „сериозно разглеждане“ на престъпление срещу екоцида на годишното събрание на държавите-страни по МТС през 2019 г.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи идеята , както и папата , а други европейски държави изразиха интерес.

МНС е критикуван, че не е разследвал големи екологични престъпления. През 2016 г. той заяви, че ще направи оценка на съществуващите престъпления , като престъпления срещу човечеството, в по-широк контекст, за да включи унищожаването на околната среда и наземните грабежи.

Сандс каза, че някои членове на групата са настоявали за дефиницията да се споменава изрично изменението на климата, но това е отхвърлено поради желанието да се направи по-трудно за страните - и корпорациите - да се противопоставят на предложения нов закон. Вместо това създаде „дефиниция, която улавя най-грубите действия, но не улавя видовете ежедневна дейност, в която участват толкова много от нас, включително и аз, и региони и народи и държави, които причиняват значителна вреда на околната среда в дългосрочен".

Той посочи трансграничните ядрени аварии, големите разливи на петрол и обезлесяването на Амазонка като потенциални примери за екоцид, но в по-малък географски мащаб и незаконното убийство на значителен защитен вид като двата останали северни бели носорога.

Джоджо Мехта от фондация „Спри екоцид“ заяви, че това е „исторически момент“, добавяйки: „Полученото определение е добре разпределено между това, което трябва да се направи конкретно за защита на екосистемите, и това, което ще бъде приемливо за държавите. Той е кратък, основава се на силни правни прецеденти и ще се съчетае добре със съществуващите закони. Правителствата ще го приемат сериозно и той предлага работещ правен инструмент, отговарящ на реална и належаща нужда в света. "

Няма коментари:

Публикуване на коментар