понеделник, 7 юни 2021 г.

Последният портрет на Александър Сергеевич Пушкин

 Публикувал: Никола Бинин




През 1877 година в музея на Александровския лицей в Петербург влиза художник с фамилията Леонидов. Ръцете му са заети с доста голям пакет.

- Защо тъпчете на прага, заповядайте – казва му с приветлив тон работник от музея.

- За малко съм – отговаря Леонидов - дойдох да даря на музея картина.

- Премного сме ви благодарни – любезничи работникът (надявал се, че Леонидов ще си купи билет) – Оставете вашата картина в ъгъла.

Не се знае колко време дарението е стояло в ъгъла, но накрая обръщат внимание на пакета. Както предполага музейният работник, приел платното, картината не струва. Лошо копие на известния портрет на Пушкин от Кипренски, зацапано и потъмняло от времето. Все пак музеят решава да се захване с реставрацията му. Когато свалят слоя прах, пред реставраторите се появява Александър Сергеевич Пушкин – какъвто никой не го е виждал. По-право, този Пушкин са виждали съвременниците му - Жуковски, Делвиг, цар Николай Първи, Натали Гончарова, Анна Керн… истинският Пушкин. Очите му на мислител, философ и пророк са изпълнени с мъка и болка. Грозноват е, но е и невероятно красив. Пушкин без художествените преувеличения, които художникът Кипренски – волно или неволно - си е позволил, очарован от гениалността му. Позволявали са си ги и другите художници, рисували от натура портретите на великия поет – Василий Тропинин и П. Ф. Соколов.

В десния ъгъл на картината със ситни букви пише: "нарисува от натура И. Линев“. Този портрет на Пушкин е бил нарисуван приживе.

Вестниците гръмват, обществеността се разшумява, публикуват статия след статия. Оказва се, че артистът Леонидов получава портрета от жена си – дъщеря на балетиста Стуколкин. Историята мълчи за това как Стуколкин се сдобива с картината.

Но главната загадка е И. Линев. Никой нищо не знае за този художник, никой не е виждал другите му неща. Кой е той, къде и кога е могъл да се запознае с Пушкин, да нарисува портрета му? Това остава тайна за дълги години, но накрая истината е разкрита по най-неочакван начин.

През 1968 г. 80-годишният професор по електротехника С. Куликов решава да напише книга за известния руски изобретател, революционерът А. Линев. Докато събира материал, научава, че прадедите на Линев са се интересували от живопис и един от тях, полковникът от запаса Иван Логинович Линев дори изрисувал таваните в имението си, което се намира недалече от Ленинград. Остава само да се издири връзката между Линев и Пушкин. И тя е издирена.

Оказва се, че И. Линев прекарва зимите в къща на 2-ра Италианска улица, там живее и семейството на Александър Иванович Тургенев, близък приятел на Пушкин, съпроводил катафалката с тялото на поета до Псковската губерния, където е било погребението. При Тургенев задълго отсяда Василий Андреевич Жуковски, който вероятно се е познавал с Иван Линев и е знаел за увлечението му по живописта. Жуковски става последният елемент в пъзела.

Пушкинистите прекрасно знаят датите и обстоятелствата около всички портрети на Пушкин, рисувани приживе. Самият Пушкин, неговите приятели и познати са писали за тях в дневниците и писмата си. Само една картина е скрита от мрака на тайната. Това е загадъчната картина от двете кратки бележки на Жуковски, изпратени на Пушкин през 1836 г., няколко месеца преди гибелта му. Ето ги:

"… утре (в събота) ще те чакам у нас към два. При мен ще дойде живописец и ще трябва поне половин час да седиш, изтезаван от животворната му четка“.

"Да не забравиш, че днес в един при мен ще те рисуват. Ако не ме завариш вкъщи, въпреки очакванията ми, ще се срещнеш с живописеца. Моля те заповядай“.

Кой е този загадъчен живописец с "животворна четка“? Каква картина е създал? Благодарение на неочакваното откритие, направено от професора по електротехника, става ясно, че Жуковски пише за Иван Логинович Линев и за онази картина, която се пази в музея на Александровския лицей. Това означава, че портретът, дарен от артиста Леонидов, е последният портрет на Пушкин, рисуван приживе.

 Василий Гавриленко 

Линк: https://ryb.ru/2020/12/26/1713815


Няма коментари:

Публикуване на коментар