вторник, 8 юни 2021 г.

Гробът на Йохан Себастиан Бах в Томаскирхе, Лайпциг

 Никола Бенин




Църквата „Свети Тома“ (на немски: Thomaskirche) е лутеранска църква в Лайпциг, Германия. Най-известkd е като мястото, където Йохан Себастиан Бах е работил като Kapellmeister (музикален директор) от 1723 г. до смъртта си през 1750 г. и като местоположението на останките му.

От 1950 г. останките на Йохан Себастиан Бах са погребани в Томаскирхе. След смъртта му на 28 юли 1750 г. Бах е положен в болничното гробище на Йоханискирхе в Лайпциг. С началото на ренесанса на Бах през 19 век, обществеността започва да се интересува от неговите останки и местонахождението им. И така, през 1894 г. на професора по анатомия Вилхелм Хим е възложено да идентифицира тленните останки на композитора сред различни кости от гробището, където е бил погребан Бах. Той стигна до заключението, че „твърдението, че костите на възрастен мъж, намерени в ковчег от дъб близо до Йоханескирхе, са останките на Йохан Себастиан Бах“ е много вероятно. На 16 юли 1900 г. костите са поставени в каменен саркофаг под Йоханискирхе.

След бомбардировката на Йоханискирхе на 4 декември 1943 г. костите са прехвърлени в Томаскирхе. Новият гроб е открит на 28 юли 1950 г., 200 години след смъртта на композитора.

Снимка 1: Мемориалната статуя на Йохан Себастиан Бах пред Томаскирхе

Снимка 2: Гробът на Йохан Себастиан Бах в Томаскирхе, Лайпциг,



Няма коментари:

Публикуване на коментар