събота, 26 юни 2021 г.

ООН стартира Десетилетие за възстановяване на екосистемите, за да се противопостави на „тройната извънредна ситуация в околната среда“

 Никола Бенин



Достигане на „точка на безвъзвратност“ 

Тъй като човечеството е изправено пред „тройна аварийна ситуация в околната среда“, свързана със загуба на биологично разнообразие, нарушаване на климата и ескалиращо замърсяване, сега е моментът да действаме, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.  

„Стигаме до точката на безвъзвратност за планетата“, предупреди той. 

„Ние опустошаваме самите екосистеми, които са в основата на нашите общества, и по този начин рискуваме да се лишим от храната, водата и ресурсите, които са ни необходими, за да оцелеем.“ 

В ООН Десетилетие минава през 2030 г., което е времевата линия учени са идентифицирани като последният шанс на човечеството да се предотврати катастрофални климатични промени. 

Роля за всички 

Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Организацията за прехрана и земеделие (FAO) съвместно ръководят това глобално движение за пресъздаване, пресъздаване и възстановяване на екосистемите, което е от решаващо значение, особено когато страните се стремят да излязат от пандемията COVID-19 . 

Ингер Андерсен, изпълнителен директор на UNEP, заяви, че правителствата трябва да гарантират, че техните пакети от стимули ще допринесат за устойчиво и справедливо възстановяване. 

„Бизнесът и финансовият сектор трябва да реформират операциите и финансовите потоци, така че да възстановят, а не да унищожат естествения свят, добави тя.   

Последните изследвания на агенцията на ООН и партньорите разкриха, че инвестициите в природни решения ще трябва да се утроят до 2030 г., за  да се противопоставят на кризата с климата, биологичното разнообразие и деградацията на земите. 

Г-жа Андерсен изтъкна и списък със задачи за физически лица и потребители: „Преосмислете избора си, изисквайте продукти без обезлесяване, гласувайте за устойчивост в избирателната секция и повишавайте гласа си ясно и ясно.“ 

Срещу „бизнес както обикновено“ 

Тъй като светът се възстановява от пандемията, здравите екосистеми са по-жизненоважни от всякога, според генералния директор на ФАО Ку Донгю. 

С увеличаване на натиска върху природните ресурси на планетата, подкопавайки благосъстоянието на 3,2 милиарда души, или приблизително 40% от световното население, той подчерта, че „бизнесът, както обикновено, не е опция. 

„Трябва да предотвратим това и да обърнем деградацията на екосистемите по света, включително земеделски земи и гори, нашите реки и океани“, каза г-н Ку. 

„По-голяма ефективност и приобщаващи, устойчиви системи AgriFood могат да помогнат за възстановяването на екосистемите и да защитят устойчивото производство на храни, без да оставят никой зад себе си“, добави той, повтаряйки обещанието на Целите за устойчиво развитие (ЦУР), които, подобно на Десетилетието на ООН, имат краен срок 2030.

Няма коментари:

Публикуване на коментар