петък, 25 юни 2021 г.

Японска козука, дръжката на малък нож, носен в ножницата на японския меч

Никола Бенин


Изпълнен е в шакудо  (赤銅), ценена сплав от мед и злато, която е била изкуствено патинирана до „гарваново черен“ цвят, наподобяващ лакова работа. Горната повърхност представлява Nanako  (魚子), буквално "риба-хайвер" е модел от малки точки, подпечатани в метала със специален печат, който създава впечатление за плат.
На върха на нанако има фино издълбани дизайни на два бойни петела и гледаща кокошка, изпълнени в злато, сребро и  шакудо. Наблюдаващата кокошка илюстрира, че сцената разглежда битка в дивата природа, вместо организиран бой на петли. Работата е много добре детайлна. 
Златните дизайнерски елементи на  фона на shakudō nanako са популяризирани върху мечовете от известната школа Gotō, основана през 15 век от Gotō Yūjō (後 藤 祐 乗), който е живял от 1440-1512. Стилът донякъде се превърна в „черната вратовръзка“ за самураите, стилът, носен при най-официалните поводи.
Пилето, произнесено  niwatori, е популярен мотив върху самурайските мечове, тъй като е игра на думи за „получаване на градина“, произнесено  niwa o toru. То се отнася до влизането във владение на феодален феод, правата на собственост.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар