понеделник, 19 април 2021 г.

Морските костенурки (Sea turtles)

 Никола Бенин



Морските костенурки са бавни на сушата, но бързи и пъргави във водата. 

Морските костенурки живеят в почти всеки океански басейн в света, гнездящи на тропически и субтропични плажове. Те пътуват по моретата, често хиляди километри, между местата за хранене и гнездене.

ЗАЩО СА ВАЖНИ
Морските костенурки помагат да се поддържат устойчви морските хранителни вериги. Костенурките Hawksbill ядат морски гъби, които иначе биха изпреварили коралите за изграждане на рифове. Други костенурки пасат на легла с морска трева, като ги поддържат "подстригани" и здрави. Кожената костенурка е основен хищник на медузи, които ядат рибни ларви. Морските костенурки също са фокус за екотуризма в много страни, представлявайки важен източник на доход за крайбрежните общности.

ЗАЩО СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ НЕЗАКОННА ТЪРГОВИЯ

Морските костенурки се ловят от бракониери заради месото им, яйцата им се събират неустойчиво, а черупките им се използват за изработване на бижута и традиционни занаяти, продавани на туристи. В комбинация с други заплахи незаконната търговия заплашва оцеляването на някои популации костенурки.

Списък на CITES: Всички 7 вида морски костенурки са включени в Приложенията на CITES от началото на Конвенцията през 1975 г. и са включени в Приложение I на CITES от 1981 г. Търговската международна търговия с екземпляри от тези видове е забранена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар