събота, 3 април 2021 г.

Стойността на моделирането: История за построяването на фонтана на Четирите реки на Пиаца Навона

 Никола Бенин


В книгата на Джейк Мориси „Геният на дизайна“ се описва съперничеството между великите барокови архитекти Бернини и Боромини. Той описва как съвременните биографи на Бернини, Филипо Балдинучи и Доменико Бернини, разказват историята за това как Бернини е осигурил поръчката да проектира фонтана на Четирите реки на Пиаца Навона.

Мястото за фонтана седеше като петно в предната част на църквата на Боромини "Сант'Агнес в Агоне". Боромини е проектирал водопровода, за да донесе вода до фонтана и това е неговото предложение фонтанът да символизира четирите реки. Бил е обявен конкурс за проектиране на фонтана. Боромини е поканен да представи дизайн, докато Бернини, утвърден дизайнер на фонтани, не е.

Въпреки този неуспех, спонсориран от принца на Пиомбино (свързан с папа Инокентий X чрез брак), Бернини се заема да изработи дизайн на фонтана и изпрати модел на принца.

„На 15 август 1647 г., на празника Успение Богородично, Инокентий вечеря със снаха си Дона Олимпия и племенника си Камило Памфили в Палацо Памфили. Според Доменико, Людовизи (принцът) „умишлено е поставил модела на малка масичка в стая, през която папата е трябвало да премине след хранене“. Според Балдинучи, „След като видя такова благородно творение и дизайн на такъв обширен паметник,„ папата “беше почти в екстаз„ с ентусиазъм. Той прекара половин час в изучаване на модела, „непрекъснато му се възхищавам и възхвалявам“ “

Така Бернини спечелва поръчката и благоволението на папата.

Тази история илюстрира стойността на изработката на модели. Нищо не се е променило, моделът на малка масичка е толкова мощен инструмент днес, колкото преди 373 години. Въпреки всички виртуални измами на дигиталните технологии, физическият модел поддържа тихата способност да завладява сърцето на зрителя.


Моля, кликнете върху рекламите. Така блогът се издържа. Предварително Ви благодаря!

 

Please click on the ads. That's how the blog survives. Thank you in advance!

Няма коментари:

Публикуване на коментар