петък, 16 април 2021 г.

99,992% от напълно ваксинираните хора са избягвали COVID

 Никола Бенин

Жителите изчакват в зона за наблюдение, след като са получили ваксини Covid-19 на място за ваксинация в Ричмънд, Калифорния в четвъртък, 15 април 2021 г.

Сред над 75 милиона напълно ваксинирани хора в САЩ, едва около 5800 души съобщават за „пробивна“ инфекция, при която те се заразяват с пандемичния коронавирус, въпреки че са напълно ваксинирани.

Цифрите предполагат, че пробиви се случват при ниски нива от по-малко от 0,008% от напълно ваксинираните хора - и че над 99,992% от ваксинираните не са се заразили с инфекция с SARS-CoV-2.

Цифрите идват от национална база данни, която CDC създаде, за да следи пробивните инфекции и да следи за каквито и да било признаци, че пробивите могат да се групират по демографски данни на пациента, географско местоположение, време след ваксинацията, тип ваксина или номер на партида ваксина. Агенцията също така ще следи отблизо всички пробивни инфекции, причинени от варианти на SARS-CoV-2, за някои от които е доказано, че възпрепятстват ефикасността на ваксината.

Засега ваксините изглеждат много ефективни и работят според очакванията, според анализа на CDC. По-голямата част от хората в САЩ са били ваксинирани с една от иРНК ваксините, направени от Moderna и Pfizer-BioNTech, които и двете са имали около 95 процента ефикасност при клинични изпитвания фаза III. По-малко от пет процента от ваксинираните хора в САЩ са получили базирана на аденовирус ваксина Johnson & Johnson, която има малко по-ниска ефективност от 72 процента в САЩ.

Необикновеното изчисление, че 99,992 процента от ваксинираните хора не са се заразили с вируса, може да отразява, че всички те просто не са били изложени на вируса, след като са били ваксинирани. Също така, има вероятни случаи, пропуснати при докладване. И все пак данните са успокояващ знак.

„Ваксините COVID-19 са ефективни и са критичен инструмент за овладяване на пандемията."

Засега продължете да се маскирате

Много от пробивите са настъпили при възрастни хора, за които е известно, че са по-уязвими към COVID-19. Повече от 40 процента са били при хора на възраст над 60 години. Агенцията обаче отбеляза, че има пробивни инфекции, разпръснати във всяка възрастова група, която в момента отговаря на условията за ваксинация.

„Виждаме [пробиви] с всички ваксини“, каза най-добрият експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи в брифинг за пресата по-рано тази седмица. „Нито една ваксина не е 100% ефикасна или ефективна, което означава, че винаги ще видите пробивни инфекции, независимо от ефикасността на вашата ваксина.“

Ваксините могат да се провалят при някои хора поради редица фактори, включително имунен статус, здравословно състояние, възраст и лекарства, които приемат. Също така има вероятност нещо да се обърка със самите ваксини, като неправилно съхранение, доставка. „Въпреки това  - дори ако ваксината не успее да предпази от инфекция, тя често предпазва от сериозни заболявания.“ Той изтъкна случая с ваксината срещу грип 2019-2020 г., която беше само около 39% ефективна. Въпреки това и факта, че само около 52 процента от хората са получили имунизацията си, се смята, че ваксината е предотвратила 105 000 хоспитализации срещу грип и 6 300 смъртни случая от грип.

 

В данните на CDC за пробивни инфекции с COVID-19 агенцията установява, че 29 процента от инфекциите са асимптоматични. Само седем процента от 5800 пробивни случая доведоха до хоспитализация и имаше само 74 смъртни случая. Това предполага, че смъртността сред пробивните случаи е около един процент, а сред всички напълно ваксинирани хора - около 0,0001%.

 

Въпреки че рискът е малък, все още има риск. CDC подчерта, че всеки трябва да се ваксинира, когато му дойде редът, и след като бъде ваксиниран, трябва да продължи да спазва здравните предпазни мерки за момента, като например „да носи маска, да стои на разстояние най-малко 6 фута от другите, да избягва тълпите и лошо проветривите помещения и да се мие ръцете им често. "

Няма коментари:

Публикуване на коментар