събота, 10 април 2021 г.

Петиция за опазване и ЗАЩИТА на Каменичка ада, Шодрош и Рибарско острово на Дунав (Petition for the preservation and PROTECTION of the Danube, Kamenička ada, Šodroš and Ribarsko ostrvo)

 Никола Бенин


Неправителствената организация Свят и Дунав организира подписването на Петиция за опазване и ЗАЩИТА на Каменичка ада, Шодрош и Рибарско острово на Дунав.  

Петиция

Ангажирани са с устойчивото развитие на град Нови Сад по поречието на Дунав в съответствие със закони, протоколи и подписани директиви относно басейна на река Дунав

• Поели са ангажимент за опазване на природните и ландшафтни ценности, биологичното разнообразие и люпилните в заливната река на Дунав, Каменичка ада, Шодрош и Рибарско остров.

• Застъпници за обявяването на защитена зона в района на Дунавац, Каменичка ада, Шодрош и остров Рибарско с различни зони на защита и използване на пространството, тъй като тази зона представлява уникално естествено местообитание с голямо и финансово неизмеримо значение за местното население популация, хвърляне на хайвера на дунавски риби, защита от наводнения и градско биологично разнообразие.

• Застъпват се, че основната цел на заливната река на Дунав, Каменичка ада, Шодрош и Рибарско острово трябва да бъде за различни развлекателни, образователни, спортни, научни и културни дейности в съответствие със закона.

• Изисквайте незабавно отлагане на всички съображения за изграждането на нов мост над Каменичка ада и съпътстващи пътища за достъп, докато се установи защитата над Дунав, Каменичка ада, Шодрош и Рибарско острово преди приемането на новия Генерален градоустройствен план на Нови Сад. Старият GUP изтича през 2021 г. и е неприемливо да се налага такъв голям инфраструктурен проект на всяка цена под булото на GUP, който изтича скоро.

• Поели са ангажимент да разрешат проблема с незаконното строителство в района на Каменичка ада и да приведат функционално предназначение на тази заливна река.

• Противопоставяне на категоризирането и използването на заливна земя като строителна земя, защото това застрашава защитата от наводнения в град Нови Сад.

• Противопоставяне на застрашаването и преместването на насипа по самия бряг на Дунав, защото това сериозно застрашава защитата от наводнения в град Нови Сад.

• Противопоставете се на насилствената урбанизация на района на Дунавац, Каменичка ада, Шодрош и Рибарско остров.

• Противопоставете се на образуването на изкуствена затворена гребна пътека в района на Дунавац и Шодрош, защото това функционално и критично ще застраши тази люпилня и естественото водно местообитание като цяло.

• Противопоставянето на международно яхтено пристанище на входа на Дунав, тъй като това би застрашило безпрепятственото влизане и излизане на риба от естествената люпилня.

Неформалната гражданска инициатива Dunavac Šodroš приканва съгражданите си да подпишат тази петиция с помощта на голям брой ангажирани екологични организации от Нови Сад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар