събота, 10 април 2021 г.

Европейският съюз осигури 123 милиона евро за спешни изследвания и иновации за борба със заплахата от коронавирусни варианти

 Никола Бенин


Европейската Комисия мобилизира 123 милиона евро от Horizon Europe, новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, за спешни изследвания на варианти на коронавирус. Това първо спешно финансиране по програма „Хоризонт Европа“ добавя към редица финансирани от ЕС изследователски и иновационни действия за борба с коронавируса и допринася за цялостните действия на Комисията за предотвратяване, смекчаване и реагиране на въздействието на вариантите на коронавирус, в съответствие с новия европейски биологичен - план за готовност на отбраната HERA Incubator .

Мария Габриел, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Продължаваме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за борба с тази пандемия и предизвикателствата, породени от вариантите на коронавирус. Трябва да използваме нашата комбинирана сила, за да бъдем подготвени за бъдещето, като започнем от ранното откриване на вариантите до организацията и координацията на клиничните изпитвания за нови ваксини и лечения, като същевременно гарантираме правилното събиране и споделяне на данни на всички етапи. "

Нови покани за спешни изследвания на вариантите на коронавирус

Комисията стартира нови покани, които допълват по-ранните действия за разработване на лечения и ваксини чрез организиране и провеждане на клинични изпитвания за напредък в развитието на обещаващи терапевтични средства и ваксини срещу SARS-CoV-2 / COVID-19. Те ще подкрепят развитието на широкомащабни кохорти и мрежи на COVID-19 извън европейските граници, изграждане на връзки с европейски инициативи , както и укрепване на инфраструктурите, необходими за обмен на данни, експертни знания, изследователски ресурси и експертни услуги между изследователи и изследователски организации.

Очаква се финансираните проекти да:

  • Създаване на нови и / или надграждане върху съществуващи широкомащабни, многоцентрови и регионални или многонационални кохорти, включително извън европейските граници, които трябва бързо да усъвършенстват знанията за SARS-CoV-2 и възникващите му варианти.
  • По-нататъшно разработване на обещаващи терапевтични или ваксинални кандидати срещу SARS-CoV-2 / COVID-19, след като вече са завършили предклинично развитие в клинични проучвания.
  • Подкрепете изследователски инфраструктури, за да ускорите споделянето на данни и да предоставите бърза изследователска подкрепа и експертиза, да се изправите срещу вариантите на коронавирус и да бъдете готови за бъдещи епидемии.

Очаква се успешните консорциуми да си сътрудничат с други съответни инициативи и проекти на национално, регионално и международно ниво, за да максимизират взаимодействието и взаимното допълване и да избегнат дублирането на изследователските усилия.

Тези спешни повиквания ще се справят с краткосрочната и средносрочната заплаха и едновременно ще се подготвят за бъдещето. Те ще допринесат за изграждането на Европейския орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA), който ще позволи на ЕС да предвиди и да се справи по-добре с бъдещите пандемии.

Поканите ще бъдат отворени за изпращане на 13 април, а крайният срок за подаване е 6 май 2021 г. Новите решения трябва да бъдат достъпни и достъпни за всички, в съответствие с принципите на глобалния отговор на коронавируса .

Няма коментари:

Публикуване на коментар