петък, 16 април 2021 г.

Кралският замък Съвършин (SAVARSIN) в Румъния

Публикувал: Никола Бенин

ОБЩИНА СЪВЪРШИН /COMUNA SAVARSIN/ е разположена в подножието на планините Металифери на 87 км от град Арад и 459 км от Букурещ! С пъстро етническо население - румънци, унгарци, украинци, сърби и други.С изключително висок икономически потенциал - развито селско стопанство, горско стопанство, дърводобив, индустрия на строителни материали, представени от гранит и мрамор. С туристически - природни резервати, пещери, етнографски музей с народни носии, платове, икони, керамика, дървена църква.

ЗАМЪКЪТ СЪВЪРШИН /18в./, собственост на румънския крал Михай I, допълва и подобрява имиджа и туристическия потенциал на общината. От 2005 г. кралската резиденция става част от туристическата верига. В ДОЛИНАТА НА МУРЕШ, скрит в необятността на парк с редки видове, замъкът има история от почти 500 години. Първоначално е бил ловно имение, собственост на семейството на знатния Андраш Форей. Правото на собственост се предавало от поколение на поколение, докато към края на унгарското владичество в Трансилвания, то е във владение на Карол Хуняди, живял тук до смъртта си.
След него става владение на семейството на благородника Антон Моциони, от когото по-късно крал Михай ще го купи - март 1943 г. Замъкът е подарък за кралицата майка Елена, която, току-що завърнала се от изгнание, иска дом далеч от суетата на Синая или Букурещ. Построен между 1650-1680, в неокласически стил, сградата на замъка е претърпяла множество вътрешни и външни трансформации през десетилетията.
Заобиколен от парк с езеро и кей. След като е конфискуван от комунистите през 1948 г., както и всички други кралски имения, замъкът се връща във владение на Кралския дом на 1 юни 2001 г. Оттогава престолонаследничката принцеса Маргарита ръководи възстановяването на парка и къщата в същия стил, създаден през 1943 г. от кралицата майка Елена, използвайки всички стари снимки, намерени в семейни албуми, за да възстанови интериора точно по нейният вкус.









Благодаря на Лили Ганчева за информацията!









Няма коментари:

Публикуване на коментар