събота, 10 април 2021 г.

Президентски избори в Бенин на 11 април 2021 година

 Никола Бенин


Няколко часа преди края на предизборната кампания за президентските избори на 11 април 2021 г., президентът Патрис Талон, кандидат отново за президент заяви: „Тази кампания беше такава, каквато искахме: парти! Истински момент на общуване с населението на всички региони на Бенин около нашия проект. Тази предизборна кампания ни укрепи усещането, че хората от Бенин искат динамиката да продължи“.

Патрис Талон не пропусна да покани хората да излязат в неделя, 11 април 2021 г., „за да материализират победата, която определено ще инициира развитието на Бенин“.

Предизборни протести

Заедно с Патрис Талон  още 19 кандидати подадоха документи, но Националната избирателна комисия одобри само трима кандидати: действащият държавен глава, член на Cowrie Force за нововъзникващата партия в Бенин Аласане Суману и представителят на Демократическата партия Корентин Куе. Въпреки очевидното съществуване на алтернатива, противниците на Талон (Talon) не са силни политици и нямат широка народна подкрепа. 

Отношението на населението към такива псевдодемократични избори стана ясно от ниската избирателна активност при парламентарния вот през 2019 г. През последните две години ситуацията не се е променила, гражданите на Бенин продължават да се застъпват за политическите права и свободи.

От понеделник в различни региони на щата се наблюдават масови митинги, организирани от противниците на Tалон. В четвъртък, 8 април, се появиха първите жертви на сблъсъци с полицията. В град Сав силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за ​​да разпръснат протестиращите, а след това и военни оръжия. В резултат на това един човек е убит, а още шестима са ранени.

Също така преди ден член на специалния съд за икономически престъпления избяга от страната, като преди това обвини поддръжниците на президента, че се опитват да изфабрикуват дела срещу недоволните от сегашното правителство. Правителството твърди, че всичко, което се случва, е политическа манипулация на членовете на опозицията, изгонени от Бенин, които по този начин се опитват да нарушат свободните и демократични избори.



Няма коментари:

Публикуване на коментар