събота, 17 април 2021 г.

Казахстанските женски исторически музеи обучават и овластяват жените

 Никола Бенин



Казахстанските женски исторически музеи обучават и овластяват жените, като предоставят платформа за повишаване на осведомеността и инструменти за преодоляване на дискриминацията.

„В света има около 300 женски музея - всички те са обединени от желанието да се изгради колективен образ на женската култура и история, който никога не е бил специално събран, съхранен или проучен“, отбеляза тя и добави, че жените от Казахстан се присъединиха към Международна асоциация на женските музеи през 2018 г.

Музеите позволяват на посетителите да поставят своята идентичност в исторически и културен контекст, но не винаги са били социално и икономически приобщаващи пространства. При интегрирането на технологиите в изложбите организацията се надява да даде музея на хората, а не обратното.

„В Казахстан няма [други] виртуални музеи“, каза тя. „Когато по-голямата част от архивния материал е онлайн, той е лесно достъпен. Там винаги може да се намери материал, който да работи върху статия, публикация, резюме или изследване, така че [физическите] посещения в архиви и музеи могат да бъдат значително намалени.

Динара Асанова  е основател на неправителствената организация "Жени на Казахстан" и виртуален музей. Тя е автор на седем статии и притежава магистърска степен по история от Казахстанския национален педагогически университет Абаи, Казахстан.

Бауржан Джангутин  е професор и ръководител на катедра „История на Казахстан“ в Казахския национален педагогически университет „ Абаи “. Той е доктор по исторически науки, автор е на две монографии, съавтор на пет монографии, четири учебника и над 70 статии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар