събота, 10 април 2021 г.

in Memoriam: на 99-годишна възраст почина принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II

На 9 април 2021 г., на 99-годишна възраст, почина принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II. Сто години британска история минаха пред очите на принц Филип. Събития в нея са и с неговото пряко участие. Той видя как Хитлер се издига на власт, бори се с нацистка Германия и Японската империя, беше свидетел на обяването на независимостта на британски колонии.


Осемгодишният Филип (втори отляво), докато учи в парижкото предградие Сен - Клу, 1929 г.

Бъдещият съпруг на британската кралица е роден през 1921 година. Баща му е по-малкият брат на гръцкия цар Константин I, а майка му е племенница на последната руска императрица Александра Федоровна. Само година след раждането му Константин I абдикира от престола и семейството на Филип трябва да напусне Гърция. Принцът прекарва детството си в пътуване из Европа. Първоначално е изпратен на училище в парижкото предградие Сен - Клу, а на 12-годишна възраст е изпратен да учи в Германия. Той прекарва няколко години там и е свидетел на първите години от управлението на Хитлер.



В Гордстоун 14-годишният Филип участва в училищна постановка 
"Макбет" на Шекспир ", 1935 г.

През 1935 г. 14-годишният Филип идва в Шотландия, за да учи в Гордстоун, пансион за момчета, където физическата форма е основен приоритет и се наказва строго за най-малкото нарушение на правилата. Колкото и да е странно, но в такава среда принцът се чувства като риба във вода. Скоро той става префект и капитан на два училищни отбора: хокей и крикет. И през 1939 г. започва Втората световна война. Филип служи в Кралския флот на Великобритания и се бие на страната на съюзниците. 


Филип се запознава с бъдещата си съпруга през 1939 г., когато е на 18, а принцеса Елизабет е само на 13. Докато принцът се бие, те продължават да си водят кореспонденция и когато настъпва мир, решават да се оженят. Сватбеният пръстен, който Филип подарява на Елизабет, беше отлят от златен къс, намерен в Уелс и украсен с диаманти от тиарата на майка му, подарък от цар Николай II и императрица Александра Федоровна.


През 1948 г. на Филип и Елизабет се ражда първото дете - принц Чарлз. Две години по-късно Чарлз има сестра - принцеса Ан. След десетгодишна пауза кралската двойка има още две деца: принц Андрю, роден през 1960 г., и принц Едуард, роден през 1964 г.


Работата му като на член на кралското семейство е безкрайна поредица от церемонии и срещи. По време на кариерата си Филип направи повече от 620 посещения в 143 държави и взе участие в 22 хиляди събития, при които кралицата не беше с него. През 60-те той успява да се ръкува с музикантите от „Бийтълс“, със съветския генерален секретар Леонид Брежнев, китайския партиен елит и американския президент Джон Кенеди (и няколко години по-късно присъства на погребението му).




Няма коментари:

Публикуване на коментар