събота, 24 април 2021 г.

Императорски Царскоселски лицей (Императорский Царскосельский лицей)

 Никола Бенин


Императорският Царскоселски лицей (от 1843 до 1917 г. - Александърският лицей) е привилегирована институция за висше образование за деца на благородници в Руската империя, действаща в Царско село от 1811 до 1843 година. В руската история е известно преди всичко като училището, възпитало А. С. Пушкин и прославено от него.

Лицеят е основан с указ на император Александър I, подписан на 24 (12) август 1810 година. Той е предназначен за обучение на знатни деца. Според първоначалния план по-малките братя на Александър I, Николай и Михаил, също трябвало да бъдат възпитавани в Лицея. Програмата е разработена от М. М. Сперански и е фокусирана основно върху обучението на държавни образовани служители от най-висок ранг. Лицеят приема деца на възраст 10-14 години; приемът се извършваше на всеки три години. Лицеят е открит на 19 (31) октомври 1811г.  Впоследствие този ден е празнуван от възпитаниците като „Денят на лицея“ - възпитаниците се събрат на този ден за „Лицейската вечеря“. Първоначално Лицеят е бил под юрисдикцията на Министерството на народното образование, през 1822 г. е бил подчинен на военното ведомство.

За тези, които желаят да влязат на военна служба, било проведено допълнително военно обучение, в този случай .През 1814-1829 г. в Лицея работи Дворянският пансион. Отличителна черта на лицея Царско село е забраната за телесно наказание на учениците, залегнала в устава на лицея.

Учебното заведение се намирало в сградата на дворцовото крило на двореца Екатерина. Крилото е построено през 1790-те от архитекта Иля Нейолов (или Джакомо Куаренги) за великите херцогини, дъщери на император Павел I. През 1811 г. сградата е значително възстановена от архитекта В. П. Стасов и адаптирана към нуждите на образователната институция . Състои се от четири етажа. Всеки лицеист имал своя стая - „килия“, както я нарича Александър Пушкин. В стаята има желязно легло, скрин, бюро, огледало, стол и маса за пране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар