събота, 3 април 2021 г.

Александра Михайловна Верещагина (1810-1873): "ангелът на смърта" на Михаил Ю. Лермонтов

Никола Бенин




М.Ю. Лермонтов. Черновой автограф поэмы «Ангел смерти», 1831 г.


ОСВЯЩАЕТСЯ А. М. В<ЕРЕЩАГИНОЙ>


Тебе — тебе мой дар смиренный,
Мой труд безвестный и простой,
Но пламенный, но вдохновенный
Воспоминаньем и — тобой!
Я дни мои влачу, тоскуя
И в сердце образ твой храня,
Но об одном тебя прошу я:
Будь ангел смерти для меня.
Явись мне в грозный час страданья,
И поцелуй пусть будет твой
Залогом близкого свиданья
В стране любви, в стране другой!

Автор: М.Ю. Лермонтов. Посвящение к поэме «Ангел смерти», 1831 г.

ЗВЕЗДА

Вверху одна
Горит звезда;
Мой взор она
Манит всегда;
Мои мечты
Она влечет
И с высоты
Меня зовет!
Таков же был
Тот нежный взор,
Что я любил
Судьбе в укор.
Мук никогда
Он зреть не мог,
Как та звезда
Он был далек.
Усталых вежд
Я не смыкал
И без надежд
К нему взирал!

Автор: М.Ю. Лермонтов. «Звезда». Из альбома А.М. Верещагиной.

Александра Михайловна Верешчагина (1810-1873) е роднина на Лермонтов: нейната леля по майчина линия, Екатерина Аркадьевна, родена Анненкова, е била съпруга на бащата на бабата на Лермонтов Д.А. Столипин. Според бащата на А.М. Верещагина тя е В.А. Лопухина. Лермонтов се запознава с Верещагина през 1828 г. в Москва. За връзката им А.П. Шан-Гирей си спомня: „Мис Александрина, тоест Александра Михайловна Верещагина, негова братовчедка, взе голямо участие в нея, тя отлично знаеше как да използва леко саркастична посока на ума и иронията си, за да овладее тази неспокойна природа и водач, шегувайки се и смеейки се, на красивото и благородното ".
Тя добре разбра характера на Лермонтов. През 1832 г., когато той се кани да влезе в кадетското училище, Александрина го предупреди: „... За мое нещастие, познавам те твърде добре, за да бъда спокойна; Знам, че сте в състояние да спречкате с първия, който срещнате и поради първата глупост - фи: жалко! "
По-късно, поздравявайки го за повишение в офицер, тя призна: „Това е радост за мен, още повече, че беше неочаквано. Защото (говоря за това на теб, само на теб) по-скоро очаквах да те видя като войник. Съгласете се, имах причина да се страхувам и дори да сте два пъти по-благоразумни, отколкото преди, все още не сте напуснали категорията на мошеници ... Но все пак това вече е стъпка и се надявам да не стъпвате обратно. ".
През 1837 г. Александра Михайловна се омъжва за вюртембергския дипломат барон Карл фон Хугел, живее в Германия, в Щутгарт в замъка Хохберг. Тя продължи да си кореспондира с Лермонтов. В замъка Хохберг имаше много реликви, свързани с поета: автопортрет на Лермонтов в бурка, портрет на В.А. Лопухина, маслена картина на неговото творчество, автограф, посветен на стихотворението на Верешчагин "Ангел на смъртта", много стихове и рисунки. 

Моля, кликнете върху рекламите. Предварително Ви благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар